Saturday, February 26, 2000

SUP IKAN

Bahan-bahannya:

1 ekor Ikan (potong potong)

4 ulas bawang merah*

1 ulas bawang putih*

1 inci halia*

1 sudu teh lada hitam biji* (tumbuk)

1 batang lobak merah (potong)

1 - 2 biji kentang (kupas dan potong)

1 - 2 biji tomato (potong)

daun bawang dan daun sup (cincang)

garam dan gula

IKAN SIAKAP KUKUS BERSAMBAL

Bahan-bahannya:

1 ekor ikan siakap

1/4 inci halia (dihiris mancis)

3 helai daun salam atau daun limau purut (hiris halus)

1 helai daun kunyit (hiris halus)

3 batang serai (dititik)

1 sudu makan cili kisar

garam dan gula

daun pisang dan aluminium foil

minyak masak

IKAN CENCARU SUMBAT BAKAR

Bahan-bahannya:

2 ekor ikan cencaru

3 sudu besar cili giling

1 labu bawang besar

3 hiris lengkuas

1 sudu besar air asam jawa

garam secukup rasa

gula melaka

daun pisang

IKAN MASAK ASAM

Bahan-bahannya:

1 ekor ikan sederhana besar (potong potong)

3 biji cili merah (kisar)

1 biji cili hijau (kisar)

cili padi (kisar ikut pedas masing masing)

1/2 biji bawang besar (kisar)

1 biji tomato (kisar)

1 batang serai (kisar)

1 batang serai (ketuk)

1/2 inci halia (hiris bulat)

1/2 inci lengkuas muda (hiris bulat)

1 batang bunga kantan

1 asam keping

1 sudu teh pes asam jawa

1 sudu teh serbuk kunyit

garam dan gula

sedikit ssam jawa  atau jus limau untuk bilas ikan

SAMBAL IKAN PARI PANGGANG

Bahan-bahannya:

800 gram ikan pari (dipotong ketul ketul)

1 mangkuk cili kering (dikisar)

1 labu bawang besar (dikisar)

3 ulas bawang putih (dikisar)

1 inci halia (dikisar)

1 kuib knorr ikan bilis

1 biji buah tomato (dihiris)

4 biji buah keras (ditumbuk halus)

1 sudu besar lada hitam (di tumbuk halus)

4 helai daun limau purut (hiris halus bunga rampai)

1 biji buah lemon (ambil jus)

minyak, garam dan gula

daun pisang dan aluminium foil

SAMBAL TOMATO IKAN TENGIRI

Bahan-bahannya:

2 potong ikan tenggiri (digoreng garam kunyit)

1/2 biji bawang besar (dimayang)

2 ulas bawang putih (diketuk)

2 cm halia (dipotong nipis)

3 sudu besar sos tomato

1 sudu besar sos tiram

1 sudu kecil pati ayam

1 batang timun (dipotong kecil)

IKAN KEMBUNG PINDANG

Bahan-bahannya:

4 ekor ikan kembong (atau kerisi atau selayang)

1 inci kunyit hidup (kisar)

2 batang serai (ketuk)

5 biji bawang merah (kisar)

1 biji bawang besar (kisar)

1 biji bawang putih (kisar)

sedikit halia (kisar)

cili api (dikisar sekali atau masukkan sebiji sebiji)

air asam jawa

tomato

bendi

garam dan gula secukup rasa

IKAN SELAR MASAK TAUCU

Bahan-bahannya:

1 kg ikan

2 peket taucu

1 biji bawang merah

1 ulas bawang putih

1 biji bawang merah

4 biji cili merah

3 cm halia

1 sudu teh asam jawa segera

Garam dan gula secukup rasa

IKAN MASAK HIJAU

Bahan-bahannya:

5 ekor ikan kembung

1/2 cawan cili api (tumbuk)

2 biji bawang besar (hiris)

sedikit kunyit serbuk

garam dan perasa