Saturday, February 26, 2000

SAMBAL IKAN PARI PANGGANG

Bahan-bahannya:

800 gram ikan pari (dipotong ketul ketul)

1 mangkuk cili kering (dikisar)

1 labu bawang besar (dikisar)

3 ulas bawang putih (dikisar)

1 inci halia (dikisar)

1 kuib knorr ikan bilis

1 biji buah tomato (dihiris)

4 biji buah keras (ditumbuk halus)

1 sudu besar lada hitam (di tumbuk halus)

4 helai daun limau purut (hiris halus bunga rampai)

1 biji buah lemon (ambil jus)

minyak, garam dan gula

daun pisang dan aluminium foil

Cara-caranya:


Panaskan minyak di kuali. Tumiskan bahan-bahan yang sudah dikisar dan ditumbuk halus hingga naik bau. Masukan ikan pari dan masakkan sebentar, letakan garam dan gula secukup rasa. Masukkan jus lemon kemudian rasa sambal nya. Mesti rasa masam, manis dan ada perisa lemon. Matikan api. Sediakan dulang letakan aluminium foil dan letak daun pisang di atasnya. Tuangkan sambal bersama ikan pari anda pada daun pisang. Taburkan daun limau purut dan letakan buah tomato yang dihiris. Bungkus daun pisang bersama aluminium dan letakan di kuali panggang. Biarkan masak selama 15 ke 20 minit. Siap. 



No comments:

Post a Comment