Saturday, February 26, 2000

IKAN MASAK ASAM

Bahan-bahannya:

1 ekor ikan sederhana besar (potong potong)

3 biji cili merah (kisar)

1 biji cili hijau (kisar)

cili padi (kisar ikut pedas masing masing)

1/2 biji bawang besar (kisar)

1 biji tomato (kisar)

1 batang serai (kisar)

1 batang serai (ketuk)

1/2 inci halia (hiris bulat)

1/2 inci lengkuas muda (hiris bulat)

1 batang bunga kantan

1 asam keping

1 sudu teh pes asam jawa

1 sudu teh serbuk kunyit

garam dan gula

sedikit ssam jawa  atau jus limau untuk bilas ikan

Cara-caranya:


Cuci ikan bersih bersih dan bilas dengan asam jawa atau jus limau. Masukkan kesemua bahan ke dalam periuk dan masak sehingga mendidih dan ikan masak empuk. Sesuaikan rasa garam dan asam. Siap. 



No comments:

Post a Comment