Monday, February 28, 2000

AYAM LADA HITAM CENDAWAN SHITAKE

Bahan-bahannya:

7 ketul daging ayam

7 biji cendawan shitake

3 ulas bawang putih (hiris nipis)

1/2 biji bawang besar (potong 4)

1 sudu kecil serbuk lada hitam

1 sudu kecil minyak bijan

1 sudu kecil kicap manis

3 sudu besar minyak masak

sedikit tepung jagung, bancuh dengan air menjadi pes

garam dan gula secukup rasa

AYAM GORENG SOS PLUM

Bahan-bahannya:

dada ayam (dipotong kecil)

sedikit lada putih

garam dan tepung jagung

3 biji kentang (potong dadu dan goreng kejap)

SAMBAL SOTONG KEMBANG

Bahan-bahannya:

1 ekor sotong kembang

garam, gula dan air asam jawa secukup rasa

minyak masak untuk menumis

IKAN TENGGIRI MASAK LEMAK CILI API

Bahan-bahannya:

1/2 kg ikan tenggiri potong 3

1 genggam cili api merah (ditumbuk)

2 biji lada besar merah (ditumbuk)

1 inci kunyit hidup (ditumbuk)

5 ulas bawang merah (ditumbuk)

3 batang serai dititik

1 mangkuk santan pekat

1 mangkuk air

1 keping asam keping

garam

SUP IKAN MERAH

Bahan-bahannya:

1 ekor ikan merah

4 ulas bawang merah

2 ulas bawang putih

sedikit halia

kayu manis, bunga lawang dan pelaga

lada hitam biji (tumbuk)

tomato belah 4

DAGING MASAK KICAP

Bahan-bahannya:

250 gram daging

1/2 botol kecil kicap pekat

gula pasir atau gula melaka

1 sudu kecil air asam jawa

bawang besar potong gelang

Cili kisar (ikut pedas yang disukai)

KERABU SOTONG

Bahan-bahannya:

5 - 6 ekor sotong

1/2 biji bawang besar (hiris halus)

1/2 biji tomato (didadu halus)

1 batang bunga kantan (hiris halus)

1 batang serai (hiris halus)

1/2 batang cili merah (hiris halus)

5 sudu besar sos ikan

air perahan limau

1 batang kacang panjang dihiris halus

sedikit daun ketumbar dihiris

garam dan gula secukup rasa

PARU GORENG BERLADA

Bahan-bahannya:

Bahan rebus:


700 gram paru

2 hiris halia

1 batang serai (ketuk)

sedikit garam

SIPUT SEDUT MASAK LEMAK

Bahan-bahannya:

1 kg siput sedut

3 batang serai (diketuk)

1 helai daun kunyit (disiat)

1 keping asam gelugor

1200 ml santan cair

400 ml pati santan

Garam secukup rasa

DAGING MASAK HITAM

Bahan-bahannya:

1 kilo daging (dihiris)

kulit kayu manis

bunga lawang

buah pelaga

1 biji bawang besar (hiris bulat)

1 biji bawang besar (kisar)

2 ulas bawang putih (kisar)

1 senduk cili kering (kisar)

1 senduk kicap 

1 sudu besar serbuk jintan manis

1 sudu besar serbuk lada putih

serbuk perasa dan garam