Monday, February 28, 2000

SIPUT SEDUT MASAK LEMAK

Bahan-bahannya:

1 kg siput sedut

3 batang serai (diketuk)

1 helai daun kunyit (disiat)

1 keping asam gelugor

1200 ml santan cair

400 ml pati santan

Garam secukup rasa

Bahan-bahan kisar halus:


2 biji bawang besar

5 biji bawang merah kecil

4 ulas bawang putih

1 inci kunyit hidup

3 biji cili merah

10 biji cili padi


Cara-caranya:


Siput sedut dicuci bersih, kemudian kerat hujung siput (kerat pada bahagian senggan ketiga dari atas), cuci dan tos. Ulangi proses ini sekali lagi, tapi kali ini anda cedok siput tadi guna tangan dan masukkan dalam tapis, tujuannya untuk mengelakkan serpihan2 bahagian siput yang dikerat tadi ikut termasuk sekali. Ketepikan. Masukkan siput sedut yang telah dibersihkan ke dalam periuk bersama serai titik, asam gelugor dan bahan2 kisar halus. Kacau rata dan masak hingga mendidih. Tuang santan cair, kacau rata dan biarkan menggelegak., Kacau perlahan. Tuang santan pekat, masukkan daun kunyit. Masak guna api sederhana hingga mendidih dan kacau sentiasa. Tambah garam secukup rasa. Sesuaikan rasa dan angkat.



No comments:

Post a Comment