Monday, February 28, 2000

AYAM LADA HITAM CENDAWAN SHITAKE

Bahan-bahannya:

7 ketul daging ayam

7 biji cendawan shitake

3 ulas bawang putih (hiris nipis)

1/2 biji bawang besar (potong 4)

1 sudu kecil serbuk lada hitam

1 sudu kecil minyak bijan

1 sudu kecil kicap manis

3 sudu besar minyak masak

sedikit tepung jagung, bancuh dengan air menjadi pes

garam dan gula secukup rasa

Cara-caranya:


Panaskan minyak. Gaulkan ayam bersama garam dan goreng diatas api yang besar sehingga separuh masak. Angkat dan ketepikan. Menggunakan minyak yg sama, tumis bawang putih dan halia sehingga naik bau, kemudian masukkan serbuk lada hitam. Masukkan ayam dan kacau seketika. Masukkan pula cendawan, minyak bijan dan kicap manis. Kacau sehingga cendawan sedikit layu. Tuang sedikit air, anggaran 1/2 cawan dan kemudian masukkan sedikit pes tepung jagung supaya kuah menjadi pekat. Perasakan dengan garam secukupnya.



No comments:

Post a Comment