Monday, February 28, 2000

PARU GORENG BERLADA

Bahan-bahannya:

Bahan rebus:


700 gram paru

2 hiris halia

1 batang serai (ketuk)

sedikit garam

Bahan tumbuk kasar:


9 - 10 tangkai cili merah (boleh guna cili kering kisar)

5 ulas bawang putih

10 ulas bawang merah

1 inci halia


Bahan lain:


1 batang serai (ketuk)

2 sudu besar gula

garam

1 keping asam keping


Cara-caranya:


Paru direbus bersama halia, serai dan garam sehingga empuk dalam 30 minit sehari sebelum dimasak. Masak sampai paru empuk. Tos kan airnya. Bila sejuk, baru dipotong nipis nipis. Paru dilumur sedikit garam jika suka dan biarkan seketika. Panaskan minyak dengan api yang kuat dan goreng paru (pastikan tenggelam dalam minyak yang banyak). Sentiasa dibalik balikkan supaya garingnya rata. Bila sudah garing, angkat dan ketepikan. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan kisar bersama dengan serai, sehingga naik bau dan sedikit garing. Masukkan gula, sedikit garam dan asam keping. Mesti ada rasa manis manis sikit, baru sedap. Akhir sekali, masukkan paru yang telah digoreng dan gaul sebati. Guna api besar kalau nak paru kekal rangup.



No comments:

Post a Comment