Sunday, February 13, 2000

BUBUR KACANG HIJAU

Bahan-bahannya:

400 gram kacang hijau
50 gram sagu biji
400 gram gula merah
300 gram gula pasir
4 helai daun pandan
3 cm halia (dititik)
secubit garam
1 liter santan

BUBUR LAMBUK

Bahan-bahannya:

250 gram beras
150 gram uni keledek (dipotong dadu kecil)
1 biji lobak merah (dipotong dadu kecil)
100 gram daging cincang
10 gram lada hitam (dititik)
3 cm halia (dimayang)

GULAI TEMPOYAK

Bahan-bahannya:

1 ikat pucuk ubi
10 tangkai daun mampung (ulam raja)
2 helai daun kunyit (dimayang)
4 batang serai (dihiris kemudian ditumbuk)

SAMBAL TAHI MINYAK

Bahan-bahannya:

300 gram tahi minyak
1 ikat pucuk ubi (hiris kasar)
2 helai daun kunyit (hiris kasar)
1 ikat daun cekur (hiris kasar)
1 ikat daun mampung (ulam raja)

SAMBAL MANGGA (SELANGOR)

Bahan-bahannya:

6 biji lada merah (tumbuk halus)
3 biji cili padi (tumbuk halus)
20 gram belacan (tumbuk halus)
30 ml air asam jawa
1 biji mangga muda (hiris halus)
50 gram isi sotong bakar (hiris halus)
sedikit gula
garam secukup rasa

SAMBAL UDANG BERULAM (SABAH)

Bahan-bahannya:

6 biji lada merah (tumbuk halus)
10 biji cili padi (tumbuk halus)
20 gram udang kering (tumbuk halus)
10 gram lada hitam (tumbuk halus)
3 biji limau nipis (ambil jusnya)

SAMBAL IKAN BEREMPAH (JOHOR)

Bahan-bahannya:

10 biji lada merah besar
6 biji cili padi
1 batang serai
20 gram ketumbar
1 helai daun kunyit
20 gram daun ulam raja

SAMBAL KELAPA (TERENGGANU)

Bahan-bahannya:

1/2 biji kelapa parut
1 sudu kecil lada hitam (kisar)
100 gram isi ikan kembung
2 batang serai
3 biji bawang merah
2 cm halia
sedikit gula
garam secukup rasa

SAMBAL BELACAN SARAWAK

Bahan-bahannya:

6 biji lada merah 
10 biji cili padi
2 ulas bawang putih
40 gram isi ikan merah segar
20 gram udang kering
20 gram belacan
20 gram air asam jawa
garam dan gula

SAMBAL LABU AIR (KEDAH)

Bahan-bahannya:

6 biji lada merah besar (tumbuk)
6 biji cili padi (tumbuk)
20 gram belacan (ditumbuk)
3 sudu besar air asam jawa
50 gram labu air
20 gram daun pegaga
15 gram garam
20 gram gula merah