Sunday, January 16, 2000

SOMTAM KERANG

Bahan-bahannya:

Kerang rebus (ambil isi)
Bawang putih (dicincang)
Cili padi (dicincang)
Belacan (dihancurkan)
Sos ikan
Gula atau gula kabong
Jus limau nipis
Tomato (dicincang)
Daun ketumbar (dicincang)
Kesemua bahan dicampurkan ke dalam bekas dan diaduk rata. Masukkan isi kerang dan kacau lagi. Siap dihidangkan.

RESEPI KERANG BAKAR BEREMPAH

Bahan-bahannya:

1 kilo kerang dicuci bersih
1/2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 batang serai
1 inci halia
2 sudu cili kisar

SATE KERANG BUMBU PEDAS

Bahan-bahannya:

500 g isi kerang
lidi satey secukupnya
1 gelas air kelapa
3 helai daun salam
1 ruas lengkuas, diketuk
1 batang serai, diketuk
2 helai daun limau nipis
kicap manis secukupnya
garam dan gula secukupnya

RENDANG PEDAS KERANG

Bahan-bahannya:

3kg kerang - gosok dengan berus sabut, basuh bersih dengan air mengalir, tuang air panas, tutup 10 minit, ambil isi.

Santan - 1 biji kelapa
3 sudu makan kerisik
2 keping asam
3 helai daun kunyit - hiris halus

SAMBAL TUMIS KERANG

Bahan-bahannya:

3 - 4 kg kerang (direbus dan ambil isinya)
3 ulas bawang putih (dikisar)
2 biji bawang besar (dikisar)
3 sudu besar cili yg telah dikisar
2 biji bawang besar (dihiris)
1 cm belacan (kisar bersama bawang)
1 sudu besar air asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
Sedikit air (jika perlu).

KERABU PUCUK PAKU DAN KERANG

Bahan-bahannya:

Pucuk paku (dicelur)
Kerang (direbus ambil isi)
Cili besar, cili padi bawang putih (ditumbuk)
Bawang merah (hiris)
Tomato (potong dadu kecil)
Cili padi (hiris kecil)
Limau nipis (ambil jus)
Sos ikan
Garam, gula, serbuk perasa

Cara menyediakannya:

Satukan semua bahan kacau sebati, boleh di hidangkan.

DENDENG KERANG

Bahan-bahannya:

370 gm Isi Kerang
3 sudu besar Cili Kisar
2 sudu besar Kelapa Parut Putih
1 cawan Santan (1/2 cwn pati santan + 1/2 cwn Air)
1 sudu besar Gula Perang
2 sudu besar Kicap Manis
1 sudu besar Sos Tiram
1 sudu besar Sos Tomato
1 biji Limau Kasturi (ambil jus)
1 inci Kulit Kayu Manis
1 helai Daun Pandan (simpul)
Garam secukup rasa
Minyak secukupnya untuk menumis

KERANG MASAM MANIS

Bahan-bahannya: 

Kerang 1 kilo (direbus ambil isinya)
Bawang besar 1 biji
Bawang putih 3 ulas
Halia 1/2 inci
Serai 1 batang
Daun limau 2 helai
Cili kisar 2 sudu makan
Sos tiram 2 sudu makan
Sos cili 2 sudu makan
Sos tomato 2 sudu makan

KERANG GORENG BERLADA

Bahan-bahannya:

1 kg kerang yang telah dibersihkan
1 ulas bawang putih ditumbuk lumat
1/2 labu bawang merah ditumbuk lumat
3 sudu cili kisar
1 sudu sos cili
1 1/2 sudu gula
secubit garam
sedikit minyak

NASI BERIYANI KARI KAMBING ADABI

Bahan-bahannya:

- 6 cawan beras basmathi (dicuci dan direndam selama setengah jam)
- 2 1/2 sudu mentega atau minyak sapi atau kedua duanya
- Rempah tumis (kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan bunga cengkih)
- Satu biji bawang besar atau empat biji bawang merah
- Empat biji tomota sederhana besar (dipotong dadu)
- 4 tin kari kambing adabi
- Garam dan perasa
- Seikat daun pandan