Sunday, January 16, 2000

DENDENG KERANG

Bahan-bahannya:

370 gm Isi Kerang
3 sudu besar Cili Kisar
2 sudu besar Kelapa Parut Putih
1 cawan Santan (1/2 cwn pati santan + 1/2 cwn Air)
1 sudu besar Gula Perang
2 sudu besar Kicap Manis
1 sudu besar Sos Tiram
1 sudu besar Sos Tomato
1 biji Limau Kasturi (ambil jus)
1 inci Kulit Kayu Manis
1 helai Daun Pandan (simpul)
Garam secukup rasa
Minyak secukupnya untuk menumis

Bahan Kisar:

3 ulas Bawang Merah
1 ulas Bawang Putih
1/2 inci Halia
1/2 inci Lengkuas
1 tangkai Cili Hijau
1 tangkai Cili Merah
5 tangkai Cili Padi
1 batang Serai

Cara Penyediaannya:

1. Kelapa parut disangai terlebih dahulu hingga kekuningan dan ketepikan.

2. Panaskan minyak. Masukkan kayu manis, daun pandan dengan bahan kisar. Tumis hingga naik bau.

3. Masuk cili kisar, tumis lagi hingga garing dan pecah minyak.

4. Masuk kelapa parut yang disangai tadi, kacau rata.

5. Masuk gula, garam, kicap, sos tiram dan sos tomato. Kacau rata dan biarkan mendidih.

6. Masukkan isi kerang, santan pekat dan jus limau. Kacau rata dan masak sehingga pekat.

No comments:

Post a Comment