Sunday, January 16, 2000

SAMBAL TUMIS KERANG

Bahan-bahannya:

3 - 4 kg kerang (direbus dan ambil isinya)
3 ulas bawang putih (dikisar)
2 biji bawang besar (dikisar)
3 sudu besar cili yg telah dikisar
2 biji bawang besar (dihiris)
1 cm belacan (kisar bersama bawang)
1 sudu besar air asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
Sedikit air (jika perlu).

Cara penyediaan:

Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga masak dan pecah/terbit minyak. Masukkan kerang, hirisan bawang besar dan air asam jawa. Gaul rata. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Jika inginkan kuah, tambahkan air. Apabila kerang sudah sebati dengan sambal, bawang sudah masak bolehlah diangkat.

No comments:

Post a Comment