Sunday, January 23, 2000

AYAM GORENG MASALA

Bahan-bahannya:

Bahan-bahan perap:

1 kg ayam dipotong kecil (16 bahagian)
1 sudu besar air limau nipis
1 sudu besar garam
1/2 sudu besar serbuk kunyit
1 sudu besar serbuk cili

SUP SAYUR FISHBALL

Bahan-bahannya:

3 ulas bawang putih dihiris
2 hirisan halia
2 sudu teh lada putih
beberapa titik minyak bijan
sedikit kobis panjang
kobis bunga
hirisan dari sebatang carrot
satu pokok daun bawang dan daun sadri
beberapa hirisan ayam atau daging
Sepacket fish balls
Beberapa keping tauhu lembut di potong empat
sedikit garam

SUP AYAM

Bahan-bahannya:

1 ekor ayam (sederhana besar)
8 biji kentang
1 pokok daun sup
Garam secukup rasa
Air mencukupi untuk kuah sup

SUP CENDAWAN TAUHU TELUR

Bahan-bahannya:

1 paket cendawan potong 3
2 paket tauhu telur potong bulan tebal seinci
5 ulas bawang putih
Garam secukup rasa
Daun bawang satu pokok hiris kecil
2 cawan air
Minyak untuk menumis

SUP TULANG

Bahan-bahannya:

1 kg tulang
500 gram daging cincang 
1 pokok daun sup dan daun bawang
5 batang saderi
Garam secukup rasa

SUP SAYUR

Bahan-bahannya:

1 ketul dada ayam - potong kecil-kecil
1 batang sayur sawi
1/4 kobis
1 batang karot
1 peket kecil cendawan tiram
3 biji telur
2 peket fishball
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos thai /nampla
1 sudu teh minyak bijan
3 cawan air
Garam secukup rasa

SUP GEARBOX

Bahan-bahannya:

2 batang tulang gearbox
Sedikit tulang tengkuk
400 g daging
1 batang kulit kayu manis
2 bunga lawang
2 sup bunjut
1 peket kecil serbuk rempah sup
2 jug air - bergantung kepada banyak mana sup yang dikehendaki
Garam
Serbuk perasa
Daun sup - dipotong halus
Daun bawang - dipotong halus
Bawang goreng

SUP IKAN MERAH

Bahan-bahannya:

1 ekor ikan merah anggaran 800grm
3 biji tomato
Jus perahan limau nipis secukupnya
1 pokok daun sup
1 bungkus sup bunjut ikan (atau rempah sup)
Garam secukup rasa
Daun sup
Air secukupnya

SUP TELUR

Bahan-bahannya:

Telur
Isi dada ayam
Sayur (kobis dan lobak merah)
Bawang putih
Bawang Merah
Halia
Cili
Limau kasturi
Garam
Serbuk Pati Ayam
Air

IKAN BAKAR SAMBAL PETAI

Bahan-bahannya:

1 ekor siakap
2 bawang merah
2 bawang putih
1 batang serai
sedikit kunyit hidup
sedikit lengkuas
sedikit air asam jawa
sedikit belacan
sedikit halia
5 cili kering (atau cili boh)
2 sudu minyak masak
garam dan perasa
daun pisang