Sunday, January 23, 2000

SUP TULANG

Bahan-bahannya:

1 kg tulang
500 gram daging cincang 
1 pokok daun sup dan daun bawang
5 batang saderi
Garam secukup rasa

Bahan tumis:

1 batang kayu manis
6 biji bunga cengkih
2 biji bunga lawang
4 biji buah pelaga
6 biji bawang merah - dikisar
1 biji bawang besar - dikisar
4 ulas bawang putih - dikisar
2 inci halia - dikisar
1 sudu besar ketumbar*
1 sudu besar jintan putih*
2 sudu besar lada hitam*
Semua bahan-bahan bertanda (*) ni digoreng tanpa minyak dalam kuali sehingga terbit bau wangi kemudian dikisar halus.

Cara-cara memasaknya:

Panaskan minyak secukupnya dalam periuk dan tumis semua bahan kisar dan kacau dan biarkan sampai bahan menjadi wangi kemudian boleh la dimasukkan bahan-bahan rempah tumisan. Kacau semua bahan ini sampai wangi dan terus dimasukkan air yang secukupnya dalam periuk. Masukkan tulang tadi dan kacau dan biarkan sampai kuah mendidih. Masukkan garam dan kacau sup sekali-sekali sehingga daging masak serta menjadi empuk, kemudian boleh la di masukkan semua batang celery yang dipotong kecil. Biarkan daging pada tulang empuk baru la ditabur daun sup/bawang yang sudah di potong halus ke dalam sup dan boleh ditutup api dapur.

Air mencukupi sehingga menutupi tulang dalam periuk. Air kena cukup sebab nak masak sampai dagingnya kat tulang jadi empuk, kena check daging untuk pastikan daging empuk atau belum kalau daging masih liat air perlu ditambah dan terus masak tulang lembu ni.

No comments:

Post a Comment