Sunday, January 30, 2000

TAUHU BEGEDIL

Bahan-bahannya:

- Tauhu pok atau tauhu goreng, tebuk X, terbalikkan, keluarkan isinya yg melekat, terbalikkan semula.
- 1.5 kg kentang, direbus dan dilenyek bersama sedikit garam dan lada sulah.
- 5 ulas bawang putih, dicincang
- 1 biji bawang holland, dicincang
- 4 keping daging kisar, dilenyek atau dicarik-carik
- Daun sup - dihiris halus
- Cili padi
- Minyak untuk menumis
- 3 biji telur - dikacau dengan garam, lada sulah, 2 sudu tepung jagung.

SAGU GULA MELAKA

Bahan-bahannya:

Bahan-bahan sagu:

1 bungkus sagu paket kecil
5 cawan air
3 sudu sirap rose atau lebih kalo nak warne terang

APAM NASI GEBU

Bahan-bahannya:

2 cawan nasi
2 1/2 cawan air
1 1/2 cawan gula (nak kurang manis letak 1 cawan je)
2 cawan tepung beras
2 cawan tepung gandum
2 sudu teh mauripan atau yis instant
1 sudu teh baking powder (serbuk penaik)

ROTI TELUR SUSU

Bahan-bahannya:

6 keping roti
2 biji telur
1 sudu besar susu pekat

Cara-cara memasaknya

Campurkn telur dan susu, pukul sebati, celup roti kemudian goreng, terpulang nak letak minyak atau tidak dalam kuali.

KUIH CARA BERLAUK

Bahan-bahannya:

Bahan yang dicampur sebati dan kisar dgn pengisar:

2 cawan tepung gandum
2 cawan air
1 cawan santan
1 biji telor
Garam dan pewarna kuning

KUIH PENJARAM

Kuih ini juga dikenali sebagai cucur jawa atau topi tanpa peram.

Bahan-bahannya:

1 mangkuk gula pasir
1 mangkuk tepung beras
1 mangkuk setengah tepung gandum
1 sudu teh garam
1 mangkuk setengah air

BUBUR KACANG HIJAU

Bahan-bahannya:

500 gm kacang hijau
250 gm gula merah
50 gm gula pasir
1 liter santan
1 helai daun pandan
2 sudu besar susu tin
Sedikit garam

PUDING ROTI KASTARD

Bahan-bahannya:

Bahagian A:

Roti 8 keping
Badam Hiris (nak buh kismis pun boleh)

CUCUR UDANG

Bahan-bahannya:

400 gram Gandum
Udang
Bawang Merah
Lobak
Daun Kucai
Tauge
Garam
Serbuk Kunyit
Yis

PAU SAMBAL HOMEMADE

Bahan A:

- 1 1/2 cawan air suam kuku
- 1 paket yis kering
- 2 sudu makan gula pasir
(Satukan semua bahan dalam satu bekas. Kacau dan biarkan anggaran 5 – 6 minit)