Saturday, February 12, 2000

SAMBAL HIJAU PETAI (PERLIS)

Bahan-bahannya:

6 biji lada besar hijau (hiris halus)
10 biji cili padi hijau (hiris halus)
10 gram belacan (hiris halus)
15 gram serai (hiris halus)

SAMBAL ASAM HIJAU (NEGERI SEMBILAN)

Bahan-bahannya:

6 biji cili hijau besar (tumbuk halus)
10 biji cili padi hijau (tumbuk halus)
20 gram bawang besar (tumbuk halus)
1 batang serai dihiris (tumbuk halus)

SAMBAL ASAM PAHANG

Bahan-bahannya:

6 biji cili merah (tumbuk halus)
20 gram belacan (tumbuk halus)
20 keping asam gelugor
30 gram asam jawa
1 kuntum bunga kantan (hiris halus)
sedikit gula
garam secukup rasa

SAMBAL CENCALUK MELAKA

Bahan-bahannya:

60 gram cencaluk
2 biji lada besar (hiris halus)
6 biji cili padi (hiris halus)
20 gram bawang besar (hiris halus)
2 biji limau nipis (ambil jusnya)
10 gram gula

SAMBAL BUDU IKAN (KELANTAN)

Bahan-bahannya:

30 ml budu
1 biji cili merah besar (hiris halus)
6 biji cili padi (hiris halus)
30 gram isi ikan bakar
2 biji limau nipis (ambil jus)
20 gram tempoyak

SAMBAL TEMPOYAK IKAN BILIS (PERAK)

Bahan-bahannya:

2 biji lada merah besar (dihiris)
6 biji cili padi (dihiris)
1/2 biji bawang besar (dimayang)

TERUNG MASAK LEMAK

Bahan-bahannya:

20 biji terung bulat (belah dua)
5 biji bawang merah (dikisar)
1 cm kunyit (dikisar)
10 biji cili padi (dikisar)
50 gram ikan bilis (dikisar)
3 biji buah keras (dikisar)
250 ml santan
Garam secukup rasa

PUCUK MANIS DAN KELEDEK MASAK AIR

Bahan-bahannya:

200 gram pucuk manis
100 gram ubi keledek
1 ulas bawang putih (tumbuk kasar)
1 sudu kecil lada hitam (tumbuk kasar)
50 gram ikan bilis (tumbuk kasar)
300 ml air
garam secukup rasa

PUCUK SAYUR DELIMA BATU

Bahan-bahannya:

100 gram pucuk ubi (dicelur)
100 gram daun kaduk
100 gram pucuk paku
100 gram petai

SAYUR KELADI MASAK ASAM

Bahan-bahannya:

2 batang keladi
100 gram udang basah kecil
5 biji bawang merah (kisar)
2 cm lengkuas (kisar)
3 ulas bawang putih (kisar)
1 cm kunyit (kisar)
2 keping asam gelugor
500 ml air
garam secukup rasa