Friday, January 7, 2000

AYAM MASAK MADU MAMAK

Bahan-bahan A:

1.5 kg. ayam
1 biji bawang besar - dihiris bulat
3 senduk nasi cili kering kisar
2 sudu besar sos tiram
4 sudu besar madu
1 sudu besar gula perang
1 sudu besar serbuk lada hitam
1 sudu besar perasa
Garam
Air secukupnya

KARI AYAM MAMAK

Bahan-bahan:

1/2 ekor ayam - dipotong ikut suka
ubi kentang - nak rebus dulu pun boleh
3/4 santan atau susu cair
garam secukup rasa

AYAM TANDOORI

Bahan-bahan:

1. Daging ayam yang perlu ialah 4 bahagian peha penuh. (Basuh dan buang kulitnya. Kelar dengan pisau yang tajam 3-4 pada daging yang tebal).

DAGING MASAK HITAM CARA MAMAK

Bahan-bahan:

- 3 kg daging (dipotong hiris mengikut urat daging jadikan 14 x 3 = 42 keping).
- 4 biji bawang labu sederhana besar dihiris untuk tumis.
- 250 gm rempah kari daging (bungkusan 250gm).
- 2 sudu besar serbuk jintan putih.
- 1 sudu besar serbuk jintan manis.
- 1 sudu besar serbuk kas-kas (tidak kemestian).
- 2 sudu kecil (tsp) garam masala.
- 150gm cili giling atau cili kering kisar.
- 125gm sos cili.
- 100gm sudu besar (tbsp) sos tomato.
- 75gm gula pasir.
- 1/2 cawan kicap pekat.
- Garam secukup rasa.

AYAM MASAK LEMAK MERAH

Bahan-bahan:

500 gm ayam
*3 labu bawang
*3 ulas bawang putih
*1 inci halia
*1 inci kunyit/1 sdk serbuk kunyit
*3 sudu lada kisar
1 keping asam gelugor
3 biji tomato
2 biji lada merah
6-7 batang bendi
1 cawan santan pekat.
Bahan perisa secukup nyer

SAMBAL TEMPOYAK

Bahan-bahan :

3 sudu besar tempoyak.
6-8 tangkai cili padi.
2 ulas bawang besar.
Sedikit kunyit hidup.
Ikan bilis.
1 batang serai.
Garam.
Gula.

KARI HIJAU THAI

Bahan-bahan:

400g Ayam
1 cmb Ketumbar
½ cmb Jintan Manis
4 helai Daun Limau Purut
1 btg Serai
½ bj Bawang Besar
1 ulas Bawang Putih
2 cm Halia
50g Daun Ketumbar
20 bj Cili Api Hijau
200 ml Pati Santan
750 ml Air
2 cmt Garam
1 cmb Gula
2 cmb Minyak Masak
Sayur-sayuran seperti Kacang Panjang, Terung, Carrot atau Ubi Kentang dan sebagainya.

AYAM PERCIK KELANTAN

Bahan-bahannya:

3 keping bahagian dada ayam
4 cawan santan pekat
1 keping asam gelugor
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah (tapi lagi sedap kuah pekat sendiri tanpa tepung jagung)
2 inci halia*
4 batang serai, hiris halus*
5 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*(*dikisar halus)
bahan untuk merebus ayam: 

VADEY

Bahan-bahan:

4 cwn kacang dal (rendam 4 jam)
4 biji bawang besar (cincang halus)
2 biji cili merah (cincang halus)
2 biji cili hijau (cincang halus)
3 tangkai cili kering (cincang halus)
1 sudu besar jintan manis (tumbuk kasar)
2 tangkai daun sup & daun bawang (cincang halus)
1 tangkai daun kari (cincang halus)
2 sudu besar tepung gandum
1 biji telur
Sedikit garam & serbuk perasa

Cara-caranya:

Tinggalkan 1/2 cwn kacang dal, selebihnya di kisar dgn telur dan masukkan satu senduk kecil air dan bahan2 yg dicincang. Selesai kisar yg td, campurkan bahan kisar tu dgn 1/2 cwn kacang dal dan semua bahan yg lain dlm 1 bekas gaul sebati. Panaskan kuali dgn api perlahan, kepal-kepalkan bentuk bulat, masukkan perlahan-lahan dlm minyak & goreng hingga kekuningan.

AYAM MASAK HITAM

Bahan-Bahan

1/2 ekor ayam
4 sudu besar minyak
daun pandan
daun kari
rempah tumis (kayu manis, pelaga,bunga lawang)
1 batang serai (diketuk)
2 sudu besar serbuk jintan putih
3 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
halia
7-10 tangkai cili kering dkisar halus
kicap manis
3 sudu besar tomato puree
1 biji bawang besar dikisar kasar
1 biji tomato dihiris kasar