Friday, January 7, 2000

AYAM MASAK LEMAK MERAH

Bahan-bahan:

500 gm ayam
*3 labu bawang
*3 ulas bawang putih
*1 inci halia
*1 inci kunyit/1 sdk serbuk kunyit
*3 sudu lada kisar
1 keping asam gelugor
3 biji tomato
2 biji lada merah
6-7 batang bendi
1 cawan santan pekat.
Bahan perisa secukup nyer

Cara:

1. Bersihkan ayam, toskan.
2. Kisar semua bahan bertanda *
3. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga naik bau dan pecah minyak.
4. Masukkan ayam, bendi, tomota dan lada besar.
5. Tuangkan santan pekat dan tambah air kalau suka kuah lebih.
6. Sesuaikan rasa.
7. Masak sehingga kuah sedikit pekat dan ayam masak. Hidangkan panas.

No comments:

Post a Comment