Friday, January 7, 2000

VADEY

Bahan-bahan:

4 cwn kacang dal (rendam 4 jam)
4 biji bawang besar (cincang halus)
2 biji cili merah (cincang halus)
2 biji cili hijau (cincang halus)
3 tangkai cili kering (cincang halus)
1 sudu besar jintan manis (tumbuk kasar)
2 tangkai daun sup & daun bawang (cincang halus)
1 tangkai daun kari (cincang halus)
2 sudu besar tepung gandum
1 biji telur
Sedikit garam & serbuk perasa

Cara-caranya:

Tinggalkan 1/2 cwn kacang dal, selebihnya di kisar dgn telur dan masukkan satu senduk kecil air dan bahan2 yg dicincang. Selesai kisar yg td, campurkan bahan kisar tu dgn 1/2 cwn kacang dal dan semua bahan yg lain dlm 1 bekas gaul sebati. Panaskan kuali dgn api perlahan, kepal-kepalkan bentuk bulat, masukkan perlahan-lahan dlm minyak & goreng hingga kekuningan.

No comments:

Post a Comment