Friday, January 7, 2000

AYAM MASAK HITAM

Bahan-Bahan

1/2 ekor ayam
4 sudu besar minyak
daun pandan
daun kari
rempah tumis (kayu manis, pelaga,bunga lawang)
1 batang serai (diketuk)
2 sudu besar serbuk jintan putih
3 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
halia
7-10 tangkai cili kering dkisar halus
kicap manis
3 sudu besar tomato puree
1 biji bawang besar dikisar kasar
1 biji tomato dihiris kasar

Cara Memasak:

Ayam potong sederhana kecil. Tumbuk kasar bawang putih, bawang merah, halia. Perap bersama ayam dan serbuk jintan putih. selama 1/2 ke 1 jam. Tumis minyak, masukkan rempah tumis, daun pandan dan daun kari. Masukkan cili kering biar sehingga pecah minyak. Kemudian masukkan ayam, serai, kicap manis secukupnya dan tomato puree. Tambahkan sedikit air (1/2cawan) tutup tudung periuk & biar hingga mendidih. Masukkan bawang besar & tomato,garam & gulasecukup rasa. Apabila kuah sudah menjadi pekat, tutup api dan sedia untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment