Friday, January 7, 2000

KARI AYAM MAMAK

Bahan-bahan:

1/2 ekor ayam - dipotong ikut suka
ubi kentang - nak rebus dulu pun boleh
3/4 santan atau susu cair
garam secukup rasa

Bahan A:

10 biji bawang putih
3 inci halia

Bahan B:

1 biji bawang besar - mayang
4 tangkai daun kari
1 batang kayu manis
3 kuntum bunga lawang
2 biji tomato
2 batang serai diketuk
2 helai daun pandan

Bahan C:

8 sb serbuk kari ayam baba's
serbuk cili kering - ikut kepedasan sendiri

Bahan D:

1tsp serbuk lada hitam
1tsp serbuk lada sulah
1tsp serbuk ketumbar
1tsp serbuk jintan manis

Cara:

1). Kisar bahan A dan tumis bahan A sehingga naik bau.

2). Kemudian masukkan Bahan B. Tumis hingga daun kari agak garing.

3). Masukkan ayam tumiskan sekejap untuk hilangkan bau hanyir ayam biarkan hingga ayam bertukar warna. Pastikan dimasak dengan api perlahan. Bila aroma ayam dah keluar masukan air mengikut kuantiti kuah yg disukai. Tutup periuk dan biarkan air mendidih.

4). Bila air kuah dah mendidih, baru la masukkan bahan C dan bahan D. Masak sehingga ramuan rempah ni masak dan sebati. (Ingat selalu tutup periuk dan masak dgn api pelahan.

5). Bila ayam dah 3/4 masak barulah masukkan santan/susu cair lalu didihkan sekali lg, lalu sesuaikan rasanya. Sebab apa masukan santan ketika ayam 3/4 masak sbb kita akan didihkan lg sekali lepas masukan santan bila ayam terlalu lama dimasak, ayam akan kehilangan jusnya.

No comments:

Post a Comment