Friday, February 25, 2000

ROTI GULUNG SARDIN

Bahan-bahannya:

10-15 keping roti sandwich (potong tepi)

sardin (satu tin besar diasingkan sos dan isinya)

1 labu bawang besar (hiris halus)

2 tangkai cili merah (hiris halus) Cili padi (jika suka pedas)

2 biji telur dipukul

1 mangkuk bread crumb (berwarna putih)

2 sudu kecil jus limau kasturi

CUCUR ROTI

Bahan-bahannya:

5 keping roti putih (potong dadu kecil2)

2 biji bawang merah (potong dadu kecil2)

1 biji cili merah (potong dadu kecil2)

2 biji telur ayam

2 sudu besar tepung gandum

2 tangkai daun sup dan bawang (hiris halus)

sedikit ikan bilis (ditumbuk)

1/2 sudu kecil serbuk kunyit

Garam secukup rasa

Sedikit air

MUFFIN ROTI

Bahan-bahannya:

12 - 16 keping roti

3 biji telur

2 cawan susu segar

1 cawan tepung

1 sudu teh baking powder

1sudu teh esen vanilla

3 batang sosej

Cheese mozarella

ROTI TELUR KEJU

Bahan-bahannya:

Bahan-bahan sekeping roti telur cheese:


1 keping roti

1 biji telur

1 keping sosej (dihiris nipis)

sedikit mix herbs

sedikit serbuk lada putih

keju

ROTI LASAGNA

Bahan-bahannya:

1/2 bawang besar

1/2 tube daging cincang

1 genggam mixed vegie

sos cili dan tomato

garam dan lada hitam serbuk

roti

telur

susu

keju mozarella

MEE GORENG

Bahan-bahannya:

1 bungkus mee kuning

1 mangkuk kecil cili (dikisar)

2 biji telur

Cili sos

Kicap manis

Sos tiram

Bawang putih dan merah

Cili padi diketuk

Sedikit garam

Tauhu goreng

Ayam, udang, atau apa saja jenis seafood

Tomato, sayur kubis, taugeh, sayur sawi

AYAM MASAK KERUTUK

Bahan-bahannya:

1 ekor ayam (potong kecil)


Bahan kisar:


2 labu bawang besar

3 ulas bawang putih

1 in halia

GULAI KEPALA IKAN KAKAP MERAH

Bahan-bahannya:

1/2 kepala ikan kakap

1 batang serai (dititik)

400 ml air (santan cair)

100 ml santan pekat

6 biji belimbing buluh

Garam, gula pasir, penyedap rasa

Minyak untuk menumis

GULAI KEPALA IKAN KAKAP MERAH

Bahan-bahannya:

1 kg kepala ikan kakap merah


Bahan-bahan kisar halus:


20 buah lada merah keriting

20 biji bawang merah

10 biji bawang putih

1 sudu makan ketumbar, sangai

8 cm kunyit

4 cm halia (dititik)

4 cm lengkuas (dititik)

Garam dan lada hitam secukupnya

GULAI KEPALA IKAN KAKAP (IKAN MERAH)

Bahan-bahannya:

2 buah kepala ikan kakap, belah 2

700 ml santan pekat

Limau nipis

1 biji tomato belah 4 (atau belimbing buluh)

5 biji cili padi

1 keping asam gelugor

1 batang serai (dititik)

5 helai daun limau purut

2 helai daun salam

minyak

garam dan gula