Bahan-bahannya:
2 buah kepala ikan kakap, belah 2
700 ml santan pekat
Limau nipis
1 biji tomato belah 4 (atau belimbing buluh)
5 biji cili padi
1 keping asam gelugor
1 batang serai (dititik)
5 helai daun limau purut
2 helai daun salam
minyak
garam dan gula
Bahan dikisar halus:
8 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
3 biji buah keras
1/2 sudu teh ketumbar
2 cm halia
2 cm lengkuas
2 cm kunyit
Cara-caranyanya:
Cuci kepala ikan dengan air limau nipis. Tumis bahan kisar, serai, daun limau purut dan salam sampai wangi. Masukkan santan, asam gelugor dan cili padi. Masak hingga santan mendidih dan memekat. Masukkan ikan, garam dan gula. Masukkan tomato. Sesuaikan rasa. Kalau pakai belimbing buluh tidak perlu asam gelugor lagi.
No comments:
Post a Comment