Friday, February 25, 2000

GULAI KEPALA IKAN KAKAP (IKAN MERAH)

Bahan-bahannya:

2 buah kepala ikan kakap, belah 2

700 ml santan pekat

Limau nipis

1 biji tomato belah 4 (atau belimbing buluh)

5 biji cili padi

1 keping asam gelugor

1 batang serai (dititik)

5 helai daun limau purut

2 helai daun salam

minyak

garam dan gula

Bahan dikisar halus:


8 biji bawang merah

4 ulas bawang putih

3 biji buah keras

1/2 sudu teh ketumbar

2 cm halia

2 cm lengkuas

2 cm kunyit


Cara-caranyanya:


Cuci kepala ikan dengan air limau nipis. Tumis bahan kisar, serai, daun limau purut dan salam sampai wangi. Masukkan santan, asam gelugor dan cili padi. Masak hingga santan mendidih dan memekat. Masukkan ikan, garam dan gula. Masukkan tomato. Sesuaikan rasa. Kalau pakai belimbing buluh tidak perlu asam gelugor lagi.



No comments:

Post a Comment