Bahan-bahannya:
1 kg kepala ikan kakap merah
Bahan-bahan kisar halus:
20 buah lada merah keriting
20 biji bawang merah
10 biji bawang putih
1 sudu makan ketumbar, sangai
8 cm kunyit
4 cm halia (dititik)
4 cm lengkuas (dititik)
Garam dan lada hitam secukupnya
4 helai daun salam
1 helai daun kunyit (disimpul)
12 helai daun limau purut
asam jawa
2 batang serai (dititik)
800 ml santan cair
200 ml santan pekat
10 belimbing buluh (potong)
Cili padi (sesuai selera)
5 buah limau nipis
Cara-caranya:
Perah limau nipis dan sapukan pada kepala kakap hingga merata. Tumis bahan kisar halus, halia, lengkuas, simpul daun kunyit dan serai yang sudah dititik. Tambahkan daun salam, asam jawa dan daun limau purut. Tumis hingga harum. Masukkan kepala ikan kakap, kacau sampai kepala ikan berubah warna. Tuang setengah bahagian santan cair, kecilkan apinya dan tutup periuknya. Masak selama 15 minit. Masukkan baki santan cair, masak sampai ikan masak. Tambahkan santan pekat, cili padi dan belimbing buluh, kacau sampai mendidih, angkat. Sajikan.
No comments:
Post a Comment