Thursday, January 6, 2000

MEE BANDUNG MUAR

Bahan-Bahan:

1 paket mee kuning
8-10 tangkai cili kering
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 sudu besar sos tiram
10 sudu besar udang kering
200 gram daging
Garam dan gula secukup rasa
500 gram daging
1 liter air
4-5 tangkai sawi
Sedikit kubis
1 camca besar sos tiram
telur

JERUK MANGGA ASAM BOI

Bahan-bahannya:

4 biji mangga muda
20 hingga 25 biji asam boi
10 hingga 15 tangkai cili padi, di hiris halus , boleh kurangkan jika tak suka terlalu pedas.
2 cawan gula
1 biji limau nipis di hiris (jika guna limau kasturi lagi sedap)

PISANG GORENG

Bahan-bahannya:

2 cawan tepung beras
2 cawan tepung gandum
5 sudu besar santan (santan kotak)
1/2 sudu besar baking powder (jenama Royal)
1/2 sudu besar garam
1/2 sudu kecil serbuk kunyit (pewarna)
1 biji telur
air secukupnya
2 sudu besar marjerin - dipanaskan hingga cair dan disejukkan.

RENDANG DAGING BATANG PINANG

Bahan-Bahan

1 kg daging batang pinang
3 inci halia
1 inci lengkuas
4 batang serai
6 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
1 paket kerisik
Gula Melaka
Garam
Daun kunyit
Cili mesin (siap hancur)

KAMBING MASALA

Bahan Utama:

1 kg daging kambing (kambing dibersihkan dan dipotong kiub saiz sederhana, gaul bersama 1 sudu serbuk kunyit dan sedikit garam, rebus dgn sedikit air hingga air kurang atau daging cukup masak)

Bahan Kisar:

7 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
2 inci halia
1-2 batang serai

MEE REBUS

Bahan-bahannya:

400g mee kuning - celur dan toskan
tauhu goreng - goreng dan hiris
sawi celur dan taugeh
lada merah - hiris
daun sup/daun bawang - hiris
telur rebus
limau nipis @ limau kasturi
jeruk lada @ cili

SOTONG BAKAR TOM YAM

Bahan-bahan:

3 ekor sotong bersaiz sederhana besar
5 biji cili kering
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 peket perencah tomyam ADABI
1 batang serai
1 biji limau nipis
2 helai daun limau purut
sedikit belacan
secubit garam dan gula
Sedikit minyak masak

KENTANG PUTAR

Bahan-bahan (5 orang)

Bahan A untuk kentang putar

5 biji kentang dibuang kulit dan dipotong 4
Sedikit lada hitam (kalu nk pedas bubuh la lebih)
Garam secukup rasa
1 sudu susu pekat manis

Bahan B utk sos

4 sudu besar tepung gandum
5 sudu besar mentega
Sedikit lada

Cara-cara

Rebus kentang sehingga empuk masuk kan garam sedikit. Tos kan air dan lenyekkan, guna hand mixer putar kentang sehingga halus, masuk kan lada hitam dan susu. Kentang dah siap. Untuk sos pulak. Rebus bawang merah,lobak merah dan kiub ayam dalam 10 minit 2.tos kan air rebusan td. Masuk kan mentega kedlm kuali dgn api yg kecil, kemudian msk kan tepung gandum, kacau jgn bergentel. Masukkan air rebusan td bersama lada hitam, sos tiram dan beberapa titil kicap pekat, kacau2 dan dah siap.

MEE KARI KERANG

Bahan-bahannya : 

1 kg/paket mee kuning (celur dan toskan)
Taugeh
Bawang goreng
1 kg kerang atau lebih (kalau suka boleh letak lebih)
1 paket fish cake (potong nipis)
2 sudu besar cili giling
1 paket serbuk kari dibancuh dgn sedikit air
5 cawan santan
1 sudu makan pes asam jawa
minyak secukupnya
garam dan gula secukup rasa
Bahan hiris atau dipotong:
Tauhu pok yg dah siap goreng
Daun bawang & daun sup
Cili merah
Telur Rebus
Limau kasturi

BINGKA UBI

Bahan-bahan:

1800g Ubi kayu (parut dulu baru timbang)
500ml santan pekat
400ml air paip
450gm gula
50gm susu tepung
80gm mentega
1 1/2tsp garam
Perwarna lemon

Cara-caranya:

Satukan semua bahan diatas kedalam periuk dan kacau atas api hingga betul2 pekat. Masukkan dalam loyang dan bakar hingga masak.