Thursday, January 6, 2000

RENDANG DAGING BATANG PINANG

Bahan-Bahan

1 kg daging batang pinang
3 inci halia
1 inci lengkuas
4 batang serai
6 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
1 paket kerisik
Gula Melaka
Garam
Daun kunyit
Cili mesin (siap hancur)
Cara Memasak

Hancurkan halia,lengkuas,serai, bawang putih dan bawang merah dan panaskan di dalam kuali. Tumis sehingga naik bau. Masukkan cili mesin dan kacau sehingga cili masak. Masukkan sedikit gula merah, kacau. Masukkan kerisik dan kacau. Bila agak-agak dah masak cili tu, masukkan daging tadi dan kacau. Masukkan santan cair (pati santan + air) dan kacau. Biar sampai mendidih. Bagi daging masak. Masukkan pati santan. Kacau seketika. Pastu masukkan kerisik dan perasakan dengan gula dan garam. Masukkan daun kunyit dan kacau sebati.

No comments:

Post a Comment