Thursday, January 6, 2000

JERUK MANGGA ASAM BOI

Bahan-bahannya:

4 biji mangga muda
20 hingga 25 biji asam boi
10 hingga 15 tangkai cili padi, di hiris halus , boleh kurangkan jika tak suka terlalu pedas.
2 cawan gula
1 biji limau nipis di hiris (jika guna limau kasturi lagi sedap)

Kupas dahulu mangga muda. Buang kulitnya, buang biji dan sabut tengahnya. Kemudian hiris nipis. Rendam dahulu mangga dengan air kapur, Ianya bertujuan meranggupkan buah mangga kita supaya dia tidak lembik bila telah menjadi jeruk. Rendam dalam 20 hingga 30 minit kemudian cuci bersih dan toskan.

Masukkan gula pasir atau gula halus kemudian kacau rata. Masukkan pula cili padi yang kita dah hiris halus tadi dan kacau rata Akhir sekali masukkan asam boi. Tambahkan limau nipis. Limau ni tak payah perah masukkan saja, kalau guna limau kasturi lagi sedap. Tak perluayah tambah air, nanti dari buah mangga dan gula itu sendiri yang akan menghasilkan air jeruk. Kemudian kita masukkan dalam bekas. Simpan dalam peti ais selama 4 jam sebelum boleh di nikmati.

2 comments: