Thursday, January 6, 2000

MEE KARI KERANG

Bahan-bahannya : 

1 kg/paket mee kuning (celur dan toskan)
Taugeh
Bawang goreng
1 kg kerang atau lebih (kalau suka boleh letak lebih)
1 paket fish cake (potong nipis)
2 sudu besar cili giling
1 paket serbuk kari dibancuh dgn sedikit air
5 cawan santan
1 sudu makan pes asam jawa
minyak secukupnya
garam dan gula secukup rasa
Bahan hiris atau dipotong:
Tauhu pok yg dah siap goreng
Daun bawang & daun sup
Cili merah
Telur Rebus
Limau kasturi
Bahan kisar:

2 batang serai
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
5 ulas bawang kecil
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
1/2 cawan udang kering (di rendam)

Cara-caranya:

Tumiskan bahan yang dikisar sehingga wangi dan garing. Masukkan serbuk kari, cili giling, pes asam jawa dan sedikit air dan biarkan sehingga naik minyak. Masukkan kerang, fish cake, tauhu pok dan santan, renehkan sehingga mendidih. Kacau selalu dan dan sesuaikan rasanya. Hidangkan bersama mee yang telah dicelur dan bahan yang dihiris tadi.


No comments:

Post a Comment