Thursday, January 6, 2000

MEE REBUS

Bahan-bahannya:

400g mee kuning - celur dan toskan
tauhu goreng - goreng dan hiris
sawi celur dan taugeh
lada merah - hiris
daun sup/daun bawang - hiris
telur rebus
limau nipis @ limau kasturi
jeruk lada @ cili

UTK KUAH

5 btg atau lebih cili kering
segenggam udang geragau
1/2 biji bawang besar @ 3-5 biji bwg merah
2 biji bawang putih
1 inci halia
1 inci lengkuas
2 sudu makan sos tomato
2 biji keledek sederhana - rebus dan blend ngan air rebusan -daging@udang.
300g daging - rebus hingga empuk n hiris nipis. air rebusan ketepikan.
5++ ekor udang segar - rebus separuh masak. air udang ketepikan.
gula melaka
garam dan perasa
air

Cara-caranya:

Bawang besar atau bawang merah, bawang putih dan lada kering dipotong kemudian goreng sekejap dengan minyak yg sedikit dan angkat. Blend bawang dan lada kering tadi dan masukkan juga halia dan lengkuas dan blend hingga hancur. Panaskan minyak. tumis bahan blend hingga pecah minyak, masukkan sos tomato dan udang geragau. tumis lagi. Masukkan air rebusan daging, rebusan udang, daging dan keledek. tambah perasa, garam dan gula, didihkan hingga kuah agak pekat, jika terlalu pekat tambahkan air. Akhir sekali baru masukkan udang, tutup api. Hidangkan mee ngan telur rebus, tauhu goreng, taugeh, sawi, limau kasturi/nipis, daun bawang, bawang goreng, lada merah, jeruk chili/jeruk lada dan curahkan kuah tadi.


No comments:

Post a Comment