Thursday, February 24, 2000

MEE HAILAM

Bahan-bahannya:

300 gram udang sederhana besar

300 gram daging ayam

3 ekor sotong saiz besar

1 peket bebola ikan

1 peket mee

3 - 4 cawan air

1 - 2 sudu besar cili kisar

3 - 4 sudu besar kicap manis

1 sudu besar kicap cair

2 sudu besar sos tiram

1 sudu kecil minyak bijan

1 sudu besar sos cili

2 sudu besar sos nampla

2 biji telur

Sedikit sayur sawi

Sedikit bunga kobis

1 batang lobak merah

2 biji tomato masak ranum

Sedikit tepung jagung dan air  (dibancuh)

Garam secukup rasa

Daun sup dan cili merah secukupnya

MEE SUP THAI

Bahan-bahannya:

Bawang merah 6 biji (kisar)

Bawang putih 6 ulas (kisar

Lada hitam 1 sudu (kisar)

Rempah 3 sekawan (kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih)

Ayam, daging, udang, sotong

Sayur lobak merah dan sawi

Limau kasturi (2 biji)

Telur

Daun sup

Bawang goreng

MEE KARI

Bahan-bahannya:

1 bungkus mee

3 peket kecil serbuk kari daging (campur dengan sedikit air).

2 pelepah daun kari

Udang sederhana besar

1 kg kerang - direbus hingga air mendidih aje, tutup api dan perisikan.(kalau rebus lama, rasa manis kerang akan hilang)

1 mangkuk santan

MEE MAGGI GORENG MAMAK

Bahan-bahannya:

360 gram Maggi (rendam maggi dengan air panas. sekejap je, toskan jangan bagi kembang sangat, kalau terlalu kembang nanti masa goreng hancur)

*1 biji bawang besar

*6 ulas bawang putih

*segenggam udang kering (kisar semua bahan2 bertanda *)

10 tangkai cili kering(rendam dengan air panas dan kisar)

tauhu

sedikit taugeh dan sawi

udang, kerang, sotong, dada ayam dan daging yang dipotong nipis

kicap manis, sos cili dan sos tiram secukupnya

daun sup dan daun bawang

SIZZLING MEE

Bahan-bahannya:

2 gulung yee mee

Daging ayam (dipotong kecil-kecil)

4 biji cendawan kering (direndam hingga kembang)

5 tangkai cili kering (dipotong-potong 1 inci)

3 inci halia (diketuk)

5 ulas bawang putih (dicincang)

5 batang sawi (dipotong dan dicelur)

4 sudu besar kicap pekat

4 sudu besar sos tiram

3 cawan air

2 biji telur

1 sudu besar tepung jagung

Serbuk lada hitam

Minyak secukupnya untuk menumis

Garam secukup rasa

MEE SOTO

Bahan-bahannya:

500 gram mee kuning (bee hoon pun boleh) - dicelur

100 gram/50 sen taugeh - dibersihkan

1 ekor ayam (kira-kira 1.5 kg) - dibelah dua atau empat

3 - 4 liter air

3 sudu makan ketumbar (disangai dan dikisar halus)

3 sudu makan jintan kasar (disangai dan dikisar halus)

2 sudu makan jintan halus (disangai dan dikisar halus)

1 sudu teh serbuk lada putih

1 batang kayu manis

4 biji buah pelaga

4 biji bunga cengkih

garam secukup rasa

200 ml minyak untuk menumis

1 biji bawang besar hiris

1 kuib ayam dan 1 sup punjut adabi

MEE UDANG

Bahan-bahannya:

1 kg mee kuning

500 gram udang saiz besar

4 sudu besar lada kering kisar

4 biji bawang merah dikisar

3 ulas bawang putih dikisar

1 sudu besar udang kering (rendam, tos dan kisar)

1/2 inci halia kisar

2 sudu besar sos tomato

1 sudu besar sos cili

1 sudu besar petis

MEE KUAH DAGING

Bahan-bahannya:

2 peket mee kuning - secukupnya

1 kilo daging

2.5 liter air rebusan daging

sos tomato secukupnya

sos cili secukupnya

1 cawan kuah kacang

3 biji kiub stock ikan bilis

4 biji telur - untuk pekatkan kuah

3 sudu besar cili kisar - boleh tambah

Garam dan gula secukup rasa

MEE KOLOK BASAH

Bahan-bahannya:

300 g mi kolok (atau apa apa saje mee segera)

1 sudu besar perencah sup

200 gram daging lembu

air secukupnya

sedikit garam

7 ulas bawang putih (dicincang)

8 - 10 biji cili api

1 sudu kecil serbuk lada hitam

minyak masak secukupnya

5 sudu besar kicap manis

1 sudu besar kicap pekat

3 biji limau kasturi (ambil jusnya)

daun bawang dan daun sup (dihiris)

1 sk sos ikan / sos soya

1 sudu makan cuka

MEE REBUS JOHOR

Bahan-bahannya:

2 kilo mee kuning, dicelur

1/2 kilo daging (atau tetel), dihiris halus

4 biji keledek, direbus dan dikisar

1 cawan tauchu, dicuci dan dikisar

3 ulas bawang putih, dikisar

3 biji bawang merah, dikisar

1 inci halia, dikisar

1/2 cawan udang kering, dikisar

3 batang serai, dititik

1 inci lengkuas, dititik

5 sudu makan rempah kari daging

garam, gula dan serbuk perasa secukupnya

minyak untuk menumis