Bahan-bahannya:
360 gram Maggi (rendam maggi dengan air panas. sekejap je, toskan jangan bagi kembang sangat, kalau terlalu kembang nanti masa goreng hancur)
*1 biji bawang besar
*6 ulas bawang putih
*segenggam udang kering (kisar semua bahan2 bertanda *)
10 tangkai cili kering(rendam dengan air panas dan kisar)
tauhu
sedikit taugeh dan sawi
udang, kerang, sotong, dada ayam dan daging yang dipotong nipis
kicap manis, sos cili dan sos tiram secukupnya
daun sup dan daun bawang
Untuk hiasan:
bawang goreng
cili merah
daun sup dan daun bawang
telur mata
tomato
timun
limau kasturi/nipis
Cara-caranya:
Tumis bawang dan bahan kisar tadi sehingga naik bau. Bila dah naik bau, masukkan cili kering yang dikisar. Bila dah terbit minyak masukkan sos tiram dan kicap, jangan letak garam dulu sebab sos tiram dan kicap nanti dah masin. Masukkan pula daun sup dan daun bawang. Kacau rata. Masukkan sotong, udang, kerang, isi ayam dan daging. Kacau sehingga ayam dan daging nampak kecut. Masukkan tauhu. Masukkan Maggi. Masukkan taugeh dan sawi dan kacau rata. Kalau warna tak cukup cantik, masukkan sos cili dan kicap lagi. Perasakan. Angkat.
No comments:
Post a Comment