Thursday, February 24, 2000

MEE MAGGI GORENG MAMAK

Bahan-bahannya:

360 gram Maggi (rendam maggi dengan air panas. sekejap je, toskan jangan bagi kembang sangat, kalau terlalu kembang nanti masa goreng hancur)

*1 biji bawang besar

*6 ulas bawang putih

*segenggam udang kering (kisar semua bahan2 bertanda *)

10 tangkai cili kering(rendam dengan air panas dan kisar)

tauhu

sedikit taugeh dan sawi

udang, kerang, sotong, dada ayam dan daging yang dipotong nipis

kicap manis, sos cili dan sos tiram secukupnya

daun sup dan daun bawang

Untuk hiasan:


bawang goreng

cili merah

daun sup dan daun bawang

telur mata

tomato

timun

limau kasturi/nipis


Cara-caranya:


Tumis bawang dan bahan kisar tadi sehingga naik bau. Bila dah naik bau, masukkan cili kering yang dikisar. Bila dah terbit minyak masukkan sos tiram dan kicap, jangan letak garam dulu sebab sos tiram dan kicap nanti dah masin. Masukkan pula daun sup dan daun bawang. Kacau rata. Masukkan sotong, udang, kerang, isi ayam dan daging. Kacau sehingga ayam dan daging nampak kecut. Masukkan tauhu. Masukkan Maggi. Masukkan taugeh dan sawi dan kacau rata. Kalau warna tak cukup cantik, masukkan sos cili dan kicap lagi. Perasakan. Angkat.



No comments:

Post a Comment