Thursday, February 24, 2000

MEE KUAH DAGING

Bahan-bahannya:

2 peket mee kuning - secukupnya

1 kilo daging

2.5 liter air rebusan daging

sos tomato secukupnya

sos cili secukupnya

1 cawan kuah kacang

3 biji kiub stock ikan bilis

4 biji telur - untuk pekatkan kuah

3 sudu besar cili kisar - boleh tambah

Garam dan gula secukup rasa

Bahan tambahan:


8 biji telur rebus - dipotong 2

hirisan cili merah secukupnya

hirisan daun bawang secukupnya

Sayur taugeh dan sawi dicelur - secukupnya

Bawang goreng secukupnya


Bahan kisar halus:


5 biji bawang merah

3 biji bawang putih

1 inci halia


Cara-caranya:


Rebus daging lembu sampai empuk kemudian daging dipotong kecil dan simpan semua air rebusan tadi. Panaskan minyak secukupnya dan tumis semua bahan yang dikisar dan cili kisar sampai timbul bau wangi dan pecah minyak. Masukkan air rebusan daging serta kacau kuah dan masukkan kiub stock ikan bilis, kuah kacang secukupnya, sos tomato dan sos cili secukupnya. Jika suka masam boleh ditambah lagi sos tomato .


Kacau semua bahan-bahan dan boleh dimasuk semula daging ke dalam kuah serta biarkan kuah masak sampai mendidih. Masukkan garam dan gula secukup rasa kemudian pecahkan 4 biji telur ke dalam mangkuk serta kacau telur ni sedikit dan masukkan ke dalam kuah tadi. Kacau pelahan-lahan kuah sampai telur masak. Tujuan telur ni dimasuk ke dalam kuah adalah untuk pekatkan kuah.


Celur mee, taugeh dan sawi kemudian tos serta ketepikan dulu, rebus semua telur.


Cara menghidang mee ni, mula-mula masukkan sayur taugeh/sawi dahulu dalam mangkuk kemudian mee dan tuangkan kuah bersama isi daging, telur rebus, bawang goreng, cili merah dan daun sup.



No comments:

Post a Comment