Thursday, February 24, 2000

MEE REBUS JOHOR

Bahan-bahannya:

2 kilo mee kuning, dicelur

1/2 kilo daging (atau tetel), dihiris halus

4 biji keledek, direbus dan dikisar

1 cawan tauchu, dicuci dan dikisar

3 ulas bawang putih, dikisar

3 biji bawang merah, dikisar

1 inci halia, dikisar

1/2 cawan udang kering, dikisar

3 batang serai, dititik

1 inci lengkuas, dititik

5 sudu makan rempah kari daging

garam, gula dan serbuk perasa secukupnya

minyak untuk menumis

Bahan taburan tepung udang kering:


1/2 cawan udang kering, dikisar

80 gram tepung gandum

¼ sudu teh serbuk kunyit

garam dan air secukupnya

minyak untuk menggoreng


Bahan hiasan:


tahu yang digoreng, dipotong kecil

daun sup, dimayang

bawang goreng

telur rebus, dibelah dua

lada hijau, dipotong bulat

taugeh, dicelur

limau kasturi, dibelah dua


Cara-caranya:


1). Tepung Udang Kering:


Campurkan kesemua bahan-bahan dan gaul rata. Cara menggoreng ada teknik sikit. Bancuhan tepung direnjis pada minyak dan goreng adunan sehingga garing. Angkat dan toskan. Minyak kena banyak untuk menggoreng tepung ini.


2). Cara-cara untuk Kuah


Panaskan minyak dalam periuk. Masukkan serai dan lengkuas yang telah dititik. Kemudian tumis bawang putih, bawang merah, halia dan udang kering yang telah dikisar hingga naik bau. Masukkan rampah kari kacau rata, kemudian masukkan tauchu dan keledek yang telah dikisar bersama dengan daging. Selalunya tauchu dan keledek yang dikisar kita letakkan air untuk senang dikisar, jadi tak payah tambah air takut kuahnya tak pekat. Masukkan garam, gula dan serbuk perasa.


Cara untuk menghidang:


Hidangkan mee yang telah dicelur bersama taugeh. Tuangkan kuahnya dan kemudian hiaskan dengan tauhu goreng, daun sup, bawang goreng, telur rebus, lada hijau, limau kasturi dan tak lupa juga taburan tepung udang kering.



No comments:

Post a Comment