Thursday, February 24, 2000

MEE UDANG

Bahan-bahannya:

1 kg mee kuning

500 gram udang saiz besar

4 sudu besar lada kering kisar

4 biji bawang merah dikisar

3 ulas bawang putih dikisar

1 sudu besar udang kering (rendam, tos dan kisar)

1/2 inci halia kisar

2 sudu besar sos tomato

1 sudu besar sos cili

1 sudu besar petis

2 biji keledek kuning/kentang - rebus dan lenyek lumat

gula

garam

taugeh (celur, toskan)

sawi (celur, toskan)

2 keping tauhu - goreng, dadu kecil

3 biji telur - rebus, potong 2

bawang goreng

daun bawang - hiris

3 batang cili merah - hiris

3 biji limau kasturi - potong 2


Cara-caranya:


Rebus udang hingga masak, tapis keluar udang dan asingkan. Air rebusan jangan buang. Tumis lada boh hingga garing. Tumis bahan kisar hingga garing dan naik bau. Masukkan air rebusan udang biar kuah mendidih. Masukkan sos tomato, sos cili dan petis. Renehkan kuah. Masukkan garam dan gula. Lebih lama direneh lebih sedap. Letak keledek/kentang yang telah dilenyek untuk memekatkan kuah. Celur mee, taugeh dan sawi. Masukkan udang yang telah direbus tadi, tuang kuah dan taburlah dengan daun bawang, bawang goreng, hirisan lada merah, potongan tauhu goreng dan telur rebus. Perahkan jus limau kasturi kalau suka. Makanlah dengan kuah yang banyak.



No comments:

Post a Comment