Thursday, February 24, 2000

MEE SOTO

Bahan-bahannya:

500 gram mee kuning (bee hoon pun boleh) - dicelur

100 gram/50 sen taugeh - dibersihkan

1 ekor ayam (kira-kira 1.5 kg) - dibelah dua atau empat

3 - 4 liter air

3 sudu makan ketumbar (disangai dan dikisar halus)

3 sudu makan jintan kasar (disangai dan dikisar halus)

2 sudu makan jintan halus (disangai dan dikisar halus)

1 sudu teh serbuk lada putih

1 batang kayu manis

4 biji buah pelaga

4 biji bunga cengkih

garam secukup rasa

200 ml minyak untuk menumis

1 biji bawang besar hiris

1 kuib ayam dan 1 sup punjut adabi

Bahan kisar:


3 biji bawang besar

8 ulas bawang putih

5 cm halia


Bahan sampingan:


secukup daun sup dan daun bawang

bawang goreng

bagedil

sambal kicap cili padi

isi ayam (disiat-siat)


Sambal kicap cili padi:


25 biji cili padi merah/cili api

4 ulas bawang putih

125 ml (dalam 1/2 cawan) kicap lemak manis

jus dari perahan 2 biji limau kasturi


Cara-caranya:


Goreng cili padi dan bawang putih bersama sedikit minyak.Tutup dengan penutup periuk. Toskan dan kisar/tumbuk dan perahkan jus limau.


Cara membuat kuah soto:


Panaskan minyak di dalam periuk. Tumis bawang besar tadi hingga kuning sedikit. Masukkan rempah tumis (kayu manis, cengkih dan pelaga) yang telah dititik. Masukkan rempah yang telah dikisar. Kacau hingga garing dan naik baunya. Masukkan serbuk ketumbar, jintan halus, jintan kasar dan lada putih. Kacau hingga rata. Masukkan ayam, air, kiub ayam, rempah sop bunjut dan garam. Kacau sekali-sekala dan biarkan hingga mendidih. Kemudian, keluarkan ayam yang telah empuk dari periuk.


Cara menghidangkan mee soto:


Ambil mee/bee hoon lalu bubuhkan dalam mangkuk. Bubuhkan juga taugeh. Tuangkan kuah soto dan taruklah isi ayam yang telah disiat ke atas mee tadi. Taburkan daun sup/bawang dan bawang goreng. Bubuh sebiji bagedil dan sedikit sambal cili padi.


BERGEDIL


Bahan-bahannya:


1 kilo kentang (dikupas kulitnya, dipotong bulat)

250 gram daging cincang (goreng/rebus dengan sedikit garam hingga kering)

2 biji putih telur (untuk mencelup bagedil, bubuh sikit garam)

1/2 cawan bawang goreng

secukup daun sup/daun bawang (dihiris)

2 sudu teh serbuk lada putih

garam secukup rasa

secukup minyak untuk menggoreng bagedil


Cara:


Panaskan minyak dalam kuali. Goreng kentang yang telah dipotong bulat dan angkat setelah kentang masak. Toskan. Kemudian tumbuk sehingga lumat. Masukkan daging cincang, serbuk lada putih, daun sup/bawang, bawang goreng, dan garam. Gaul hingga rata dan sebati. Bentukkan bulat-bulat dan celupkan dengan putih telur sebelum digoreng dalam minyak panas.



No comments:

Post a Comment