Thursday, February 24, 2000

SIZZLING MEE

Bahan-bahannya:

2 gulung yee mee

Daging ayam (dipotong kecil-kecil)

4 biji cendawan kering (direndam hingga kembang)

5 tangkai cili kering (dipotong-potong 1 inci)

3 inci halia (diketuk)

5 ulas bawang putih (dicincang)

5 batang sawi (dipotong dan dicelur)

4 sudu besar kicap pekat

4 sudu besar sos tiram

3 cawan air

2 biji telur

1 sudu besar tepung jagung

Serbuk lada hitam

Minyak secukupnya untuk menumis

Garam secukup rasa

Cara-caranya:


Panaskan minyak masukkan cili kering, halia dan bawang putih biarkan sehingga naik baunya. Masukkan ayam biarkan beberapa minit dan masukkan lada hitam biarkan sebati. Masukkan kicap pekat, sos tiram biarkan sebati selepas itu masukkan cendawan. Masukkan air dan tepung jagung yang telah dibancuh dengan sedikit air, garam secukup rasa dan biarkan mendidih, kemudian tutup api. Panaskan hot plate, masukkan yee mee, masukkan dahulu sedikit kuah tadi. Akhir sekali pecahkan telur ke dalam masakan tadi biarkan sehingga masak. Siramkan lebihan kuah, ke atas mee dan sawi yang telah dicelur.


No comments:

Post a Comment