Friday, February 18, 2000
TEPUNG PELITA
ROTI JOHN
PUDING JAGUNG
GULAI TEMPOYAK IKAN KEMBUNG
Bahan-bahannya:
1 kg ikan kembung (dipotong dua)
Taugeh
1 cawan tempoyak
1 batang serai
10 biji cili padi
Serbuk kunyit
Garam
GULAI LEMAK DAGING PUCUK PAKU
Bahan-bahannya:
Daging yang telah direbus empuk
Pucuk paku (ikut suka)
2 papan petai
1 sudu tempoyak
1 cawan santan pekat
1 cawan air
1 keping asam gelugur
Cili api (ditumbuk)
1 inci kunyit hidup (ditumbuk)
1 inci halia (ditumbuk)
2 ulas bawang putih (ditumbuk)
2 biji bawang merah saiz kecil (ditumbuk)
3 biji cili merah saiz kecil dibelah dua (ikut suka)
KARI MACKEREL
Bahan-bahannya:
200ml Santan
1 tin sos tomato (425 gram)
1 tangkai daun kari
1 tomato, dipotong empat
2 kacang bendi, dihiris
1 biji terung, didadukan
1/4 cawan air asam jawa
5 bawang kecil
4 ulas bawang putih
2 cm halia
2 sudu besar serbuk kari
Minyak
BUBUR JAGUNG
Bahan-bahannya:
1 tin jagung manis
1 tin jagung cawan
220 ml santan cair
1 sudu garam
1 sudu besar
Sagu (secukup rasa)
BIHUN PELANGI TUNA
Bahan-bahannya:
1 paket bihun, direndam selama 5 minit (tidak terlalu lembut) dan bersaliran
1 tin tuna ketul minyak zaitun (tuna tin)
Satu lada merah, hijau dan kuning, dihiris halus dalam jalur
2 bawang merah, dihiris halus
8 ulas bawang putih, dihiris halus
4 batang daun bawang, dihiris halus dalam jalur
1 lobak merah, dihiris halus dalam jalur
Minyak
300 ml air
KUIH SERI MUKA
Bahan-bahannya:
Lapisan bawah:
300g beras pulut, rendam selama 3 jam dan toskan
150 ml santan
1 sudu teh garam
1 sudu teh gula
AYAM PERCIK
Bahan-bahannya:
5 tangkai serai (dihiris)
lengkuas 2 inci (dihiris)
garam secukup rasa
gula secukup rasa
5 cili merah (dikisar)
4 bawang merah (dikisar)
4 ulas bawang (dikisar)
4 biji buah keras (dikisar)
1 litre santan