Friday, February 18, 2000

TEPUNG PELITA

Bahan-bahannya:

Untuk lapisan bawah:

160 gram tepung beras
220 gram gula
1200 ml air
6 daun pandan atau 1 sudu teh perasa pandan
Beberapa titik pewarna hijau

ROTI JOHN

Bahan-bahannya:

425 gram sardin dalam sos tomato
2 bawang merah sederhana (dicincang halus)
3 biji cili merah panjang (dihiris)
2 baguette atau mana-mana roti keras, dipotong 4 dan dan dihiris
5 telur, dipukul

PUDING JAGUNG

Bahan-bahannya:

1 tin krim ala jagung 425 gram
1 tin jagung manis 425 gram
1 tin santan 330ml
1 cawan tepung kastad
1/2 cawan gula

GULAI TEMPOYAK IKAN KEMBUNG

Bahan-bahannya:

1 kg ikan kembung (dipotong dua)

Taugeh

1 cawan tempoyak

1 batang serai 

10 biji cili padi

Serbuk kunyit

Garam

GULAI LEMAK DAGING PUCUK PAKU

Bahan-bahannya:

Daging yang telah direbus empuk

Pucuk paku (ikut suka)

2 papan petai

1 sudu tempoyak

1 cawan santan pekat

1 cawan air

1 keping asam gelugur

Cili api (ditumbuk)

1 inci kunyit hidup (ditumbuk)

1 inci halia (ditumbuk)

2 ulas bawang putih (ditumbuk)

2 biji bawang merah saiz kecil (ditumbuk)

3 biji cili merah saiz kecil dibelah dua (ikut suka)

KARI MACKEREL

Bahan-bahannya:

200ml Santan

1 tin sos tomato (425 gram)

1 tangkai daun kari

1 tomato, dipotong empat

2 kacang bendi, dihiris

1 biji terung, didadukan

1/4 cawan air asam jawa

5 bawang kecil

4 ulas bawang putih

2 cm halia

2 sudu besar serbuk kari

Minyak

BUBUR JAGUNG

Bahan-bahannya:

1 tin jagung manis

1 tin jagung cawan

220 ml santan cair

1 sudu garam

1 sudu besar

Sagu (secukup rasa)

BIHUN PELANGI TUNA

Bahan-bahannya:

1 paket bihun, direndam selama 5 minit (tidak terlalu lembut) dan bersaliran

1 tin tuna ketul minyak zaitun (tuna tin)

Satu lada merah, hijau dan kuning, dihiris halus dalam jalur

2 bawang merah, dihiris halus

8 ulas bawang putih, dihiris halus

4 batang daun bawang, dihiris halus dalam jalur

1 lobak merah, dihiris halus dalam jalur

Minyak

300 ml air

KUIH SERI MUKA

Bahan-bahannya:

Lapisan bawah:


300g beras pulut, rendam selama 3 jam dan toskan

150 ml santan

1 sudu teh garam

1 sudu teh gula 

AYAM PERCIK

Bahan-bahannya:

5 tangkai serai (dihiris)

lengkuas 2 inci (dihiris) 

garam secukup rasa

gula secukup rasa

5 cili merah (dikisar)

4 bawang merah (dikisar)

4 ulas bawang (dikisar)

4 biji buah keras (dikisar)

1 litre santan