Friday, February 18, 2000

BIHUN PELANGI TUNA

Bahan-bahannya:

1 paket bihun, direndam selama 5 minit (tidak terlalu lembut) dan bersaliran

1 tin tuna ketul minyak zaitun (tuna tin)

Satu lada merah, hijau dan kuning, dihiris halus dalam jalur

2 bawang merah, dihiris halus

8 ulas bawang putih, dihiris halus

4 batang daun bawang, dihiris halus dalam jalur

1 lobak merah, dihiris halus dalam jalur

Minyak

300 ml air

Perasa:


2 sudu besar kicap soya

Sos ikan secukup rasa

3 sudu teh lada putih serbuk


Cara-caranya:


Panaskan 50ml minyak dalam kuali dan goreng bawang dan bawang putih hingga wangi, masukkan tuna tin. Goreng selama 3 minit. Tuangkan 300 ml air diikuti sos ikan, lada putih dan masak sehingga mendidih. Masukkan bihun, lobak merah, lada kuning dan lada merah dan renihkan selama 5 minit dengan kuali tertutup. Buka penutup kuali dan masak bihun hingga semua cecair tersejat. Masukkan lada hijau dan perasa secukupnya. Hidangkan panas dengan memerah limau kasturi limau dan beberapa bawang goreng.



No comments:

Post a Comment