Friday, February 18, 2000

GULAI LEMAK DAGING PUCUK PAKU

Bahan-bahannya:

Daging yang telah direbus empuk

Pucuk paku (ikut suka)

2 papan petai

1 sudu tempoyak

1 cawan santan pekat

1 cawan air

1 keping asam gelugur

Cili api (ditumbuk)

1 inci kunyit hidup (ditumbuk)

1 inci halia (ditumbuk)

2 ulas bawang putih (ditumbuk)

2 biji bawang merah saiz kecil (ditumbuk)

3 biji cili merah saiz kecil dibelah dua (ikut suka)

Cara-caranya:


Tumis bahan-bahan yg telah ditumbuk tadi sehingga naik bau. Masukan daging dan sedikit air. Masukan pucuk paku, petai dan tempoyak. Masukan bahan-bahan perasa garam, gula dan asam keping. Masukan santan dan cili potong tadi. Kacau sehingga mendidih dan sedia untuk dihidang.



No comments:

Post a Comment