Friday, February 18, 2000

AYAM PERCIK

Bahan-bahannya:

5 tangkai serai (dihiris)

lengkuas 2 inci (dihiris) 

garam secukup rasa

gula secukup rasa

5 cili merah (dikisar)

4 bawang merah (dikisar)

4 ulas bawang (dikisar)

4 biji buah keras (dikisar)

1 litre santan

Cara-caranya:


Campurkan santan kelapa dan bahan-bahan kisar ke dalam periuk dan didihkan, masukkan serai dan lengkuas. Tambahkan garm dan gula dan biarkan sebentar. Masukkan ayam dan masak sebentar sekitar 10 minit. Keluarkan ayam dari periuk dan letakkan di atas dulang pembakar. Ketepikan dan simpan kuah yang berlebihan. Bakar dalam ketuhar pembakar sehingga masak. Masukkan kuah yang berlebihan di dalam periuk, masak hingga pekat. Letakkan di dalam mangkuk. Apabila ayam telah siap masak, hidangkan bersama kuah.



No comments:

Post a Comment