Friday, February 18, 2000

TEPUNG PELITA

Bahan-bahannya:

Untuk lapisan bawah:

160 gram tepung beras
220 gram gula
1200 ml air
6 daun pandan atau 1 sudu teh perasa pandan
Beberapa titik pewarna hijau

Untuk lapisan atas:

700 ml santan
45 gram tepung beras
1 sudu teh garam

Cara-cara membuatnya:

Sediakan jus pandan dengan memotong daun pandan kepada kepingan kecil dan kisarkan dengan 4 sudu besar air biasa. Gunakan penapis untuk memerah jus dari daun. Campurkan jus pandan dengan tepung beras, air dan gula. Masak di atas api kecil sambil mengacau. Masak sehingga campuran menjadi pes licin yang pekat, kemudian padamkan api. Tuangkan campuran ke dalam tin bulat 10 inci atau ke dalam bekas-bekas kecil. Kukuskan sehingga masak dan biarkan menyejuk. Campurkan ramuan untuk lapisan atas ke dalam periuk dan masak di atas api kecil sambil mengacau. Masak sehingga licin dan pekat. Tuangkan campuran ke atas lapisan bawah. Biarkan menyejuk dan letakkan dalam peti sejuk.

No comments:

Post a Comment