Saturday, February 19, 2000

SIAKAP STIM ALA THAI

Bahan-bahannya:

1 ekor ikan siakap

2 biji limau nipis

1 batang serai

5 hiris halia

3 tangkai cili padi merah

3 tangkai cili padi hijau

5 ulas bawang putih

1 tangkai daun ketumbar

1/2 kiub pati ayam

4 sudu makan sos ikan

1 sudu teh gula

Cara-caranya:


Bersihkan ikan dan kelar bahagian badannya. Masukkan halia dan serai yang dihiris ke dalam perut ikan. Perahkan jus limau nipis ke atas badan ikan untuk menghilangkan bau hanyir. Kukus ikan dalam periuk kukus dan biarkan dalam suhu api perlahan sehingga masak. 


Cara masak kuah stim ala thai:


Cincang kasar bawang putih lalu digoreng sehingga warna keemasan dan rangup. Ia membantu menaikkan aroma ikan siakap stim. Padamkan api dan masukkan sedikit air suam, kiub pati ayam, sos ikan, gula, cili padi merah, cili padi hijau, lebihan serai dan perahan jus limau. Kacau kuah sehingga sebati. Rasa kuah dahulu dan jika termasin, tambah air secukupnya. Tuangkan kuah ini ke atas ikan siakap yg dimasak tadi dan taburkan hirisan daun ketumbar. Kukus lagi selama 3 minit. Angkat dan sedia dinikmati. 



No comments:

Post a Comment