Saturday, February 19, 2000

AYAM HARUM THAI

Bahan-bahannya:

1/2 ekor ayam (potong kecil)

2 batang serai (titik)

Daun limau purut (koyak koyak)

2 biji lada benggala (potong kecil)

Gula dan garam

Bahan hiris/tumbuk:


1 biji bawang besar

4 ulas bawang putih

1 inci halia


Bahan sos:


3 sudu besar sos cili

1 sudu besar sos tomato

2 sudu besar pes tomyam

2 sudu besar kicap cair

2 sudu besar kicap manis

1 biji limau nipis (amik jus)

Daun sup (hiris halus)


Cara-caranya:


Panaskan minyak, goreng sekejap ayam yg telah digaram kunyitkan. Tumis bahan hiris sampai wangi dan masukkan semua bahan sos. Mmasukkn ayam, serai dan daun limau. Masukkn lada benggala. Siap.



No comments:

Post a Comment