Friday, January 14, 2000

SAMBAL KERANG CILIPADI

Bahan-bahannya:

2 kg Kerang direbus dan asingkan isinya
10 ulas Bawang merah*
5 ulas Bawang putih*
Segengam cilipadi*
4 biji lada hidup*
1 inci kunyit hidup*
2 keping asam gelugor
Minyak utk menumis
Garam n perasa
1b biji bawang besar dihiris

KERANG MASAK KAM HEONG

Bahan-bahannya:

500 gram kerang (rebus sekejap je, kopek sebelah)
5 ulang bawang putih-tumbuk
5 ulas bawang merah-tumbuk
2 tangkai daun kari
8 biji cili padi, ketuk sikit
2 sudu besar udang kering (rendam sekejap dan tumbuk)
Minyak sedikit untuk menumis
Garam, air

KERANG STYLE THAI

Bahan-bahannya:

1 kilo kerang
10 biji cili padi merah (Ditumbuk halus)
5 biji limau nipis (Ambil airnya)
5 biji bawang putih dicincang halus
2 sudu kecil gula pasir
1 biji tomato dibuang bijinya dan dipotong kecil-kecil
daun ketumbar dicincang halus
timun kecil potong 2 dan rendam dahulu dalam air (hiasan)
1 sudu kecil perasa

TOM YAM AYAM

Bahan-bahannya:

Setengah kilo ayam tanpa tulang (dipotong kecil-kecil)
Satu biji bawang kuning yg besar (dimayang)
5 ulas bawang putih (dititik)
2 batang serai (dititik)
5 helai daun limau purut
2 inci lengkuas
3 sudu besar Pes Tom Yam (jenama Mae Pranom)
Air limau nipis
3 sudu besar susu atau santan
Sayur2an (lobak, jagung kecil, saderi, kobis bunga, cendawan dan tomato)
Minyak untuk menumis

AYAM BAKAR ALA KENNY ROGERS

Bahan-bahannya:

1 ekor ayam, belah 4
8 ulas bawang putih - kisar
2 biji bawang besar - kisar
2 sb kicap manis 
2 sb sos tiram
2 sb sos lada hitam
2 sb mix herbs
1 sb lada hitam
1 sk pasti sedap (optional)
1 sk garam 
4 biji kentang
1 btg carrot

IKAN SIAKAP STIM BERKUAH

Bahan-bahannya:

1 ekor ikan siakap bersaiz kecil (selebar 3 - 4 jari orang dewasa)
1 inci halia, hiris nipis
2 ulas bawang putih, diketuk
1 pokok kecil daun bawang
Sedikit garam dan lada sulah

IKAN SIAKAP MASAK STIM ALA THAI

Bahan-bahannya:

1 ekor ikan siakap - belah depan
2 batang serai - ketuk
1 biji bawang besar - hiris
4 ulas bawang putih - hiris
8 biji cili padi - ketuk
2 inci halia muda - hiris panjang
1 kiub pati ikan bilis
3 biji limau kasturi/nipis - hiris dan juga perah jus
5 helai daun limau purut - buang urat & hiris kasar
2-3 biji bawang putih jeruk - buang kulit
1/2 batang saderi - hiris nipis

IKAN KERAPU KUKUS

Bahan-bahannya:

1 ekor ikan (dibersihkan)
1 batang serai (diketuk atau hiris nipis)
5 ulas bawang putih (dihiris)
2 inci halia (dihiris)
1-2 biji limau nipis (ambil jusnya)
2-3 biji cili padi (di hiris)
7 biji tomato cherry - di belah
sedikit garam dan gula
1 sudu makan sos ikan atau sos tiram
sedikit air
sedikit daun sup (dihiris) dan daun bawang untuk hiasan

IKAN STIM TAUCHU

Bahan-bahannya:

1 ekor siakap (sederhana besar)
2 sudu besar taucu
2 sudu besar sos ikan
sedikit perahan jus limau
Bahan dihiris halus:
1 btg serai
2 ulas bawang putih
2 ulas bawang merah
2 cm halia
cili merah
1 biji tomato
daun ketumbar/ daun sup

IKAN SIAKAP KUKUS HALIA

Bahan-bahannya:

1 ekor Ikan Siakap (di bersih dan kelar sedikit)
2 inci halia (di hiris halus)
3 biji bawang merah (di hiris halus)
2 ulas bawang putih (di hiris halus)
10 biji cili padi (dipotong atau di titik)
daun ketumbar (dihiris)
daun bawang
1/2 btng lobak merah (di hiris memanjang)
2-5 Cendawan shitake (di hiris halus)
1 biji air limau nipis
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap cair
1 sudu kecil gula
4 sudu besar air