Friday, January 14, 2000

IKAN SIAKAP STIM BERKUAH

Bahan-bahannya:

1 ekor ikan siakap bersaiz kecil (selebar 3 - 4 jari orang dewasa)
1 inci halia, hiris nipis
2 ulas bawang putih, diketuk
1 pokok kecil daun bawang
Sedikit garam dan lada sulah

Bahan-bahan kuah kicap:

1 ulas bawang putih, cincang halus
1/2 camca besar sos tiram
2 camca besar kicap lemak manis
Beberapa titik minyak bijan
1/4 camca teh lada sulah
1/2 cawan air

Bahan-bahan hiasan:

Sedikit lobak merah, dimayang halus
Sedikit cili mrerah dan hijau, dimayang halus
Sedikit halia, dimayang halus
1 pokok daun bawang, dimayang halus

Cara memasaknya:

Ikan siakap disiang dan cuci bersih, perap dengan jus limau nipis selama 15 minit, kemudian cuci bersih dan lap kering dengan tissue dapur yang bersih. Kelar sedikit ikan tadi. Sediakan bekas tahan panas, susun beberapa keping halia pada dasar bekas. 

Gaul ikan tadi dengan sedikit garam dan lada sulah. Letak ikan tadi dalam bekas beralaskan halia. Masukkan sedikit hirisan halia, bawang putih dan daun bawang dalam perut ikan. Baki halia dan bawang putih disusun atas ikan. Kukus selama 10 - 12 minit, bergantung pada saiz ikan. Sementara itu kita buat kuah kicap..

Panaskan 1 camca teh minyak masak, tumis bawang putih cincang hingga harum, masukkan sos tiram, kicap lemak manis dan lada sulah. Kacau rata dan tuang air. Masak dengan api kecil hingga pekat. Masukkan minyak bijan, kacau dan matikan api.

Keluarkan ikan dari kukusan. Buang halia dan bawang putih pada bahagian atas ikan. Buang juga air pada ikan yang terhasil masa proses mengukus tadi. Tuang kuah kicap atas ikan, pastikan kuahnya panas, kemudian tabur bahan2 hiasan atasnya, rata2. Biarkan sekejap dan boleh hidangkan segera bersama nasi panas.

No comments:

Post a Comment