Friday, January 14, 2000

IKAN SIAKAP KUKUS HALIA

Bahan-bahannya:

1 ekor Ikan Siakap (di bersih dan kelar sedikit)
2 inci halia (di hiris halus)
3 biji bawang merah (di hiris halus)
2 ulas bawang putih (di hiris halus)
10 biji cili padi (dipotong atau di titik)
daun ketumbar (dihiris)
daun bawang
1/2 btng lobak merah (di hiris memanjang)
2-5 Cendawan shitake (di hiris halus)
1 biji air limau nipis
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap cair
1 sudu kecil gula
4 sudu besar air

Cara penyediaaannya:

Bersihkan ikan dan letak ikan di atas pingan bujur. Masukan semua bahan lain mangkuk dan gaul hingga rata. Tuang di atas permukaan ikan dan kukus selama 20-25 minit. Siap untuk di hidang hias dengan daun bawang dan cili merah.

No comments:

Post a Comment