Bahan-bahannya:
Sotong setengah kilo
Ubi kentang 2 biji (Goreng dulu ketepikan)
Serai sebatang ketuk2
Air asam jawa satu cawan
Sedikit kicap manis
1 kiub pati ayam
Sedikit garam dan gula
Bahan-bahan tumbuk:
Cili merah 3 biji
Cili Padi 6 biji
Bawang merah 3 biji
Sedikit belacan
Bawang putih 2 ulas
Hiasan:
Cili padi 6 biji
Cili merah sebiji
sedikit daun bawang
Cara-cara memasaknya:
Tumis bahan2 yg ditumbuk tadi sampai pecah minyak kemudian masukkan air asam jawa, air lemon 2 sudu kecik, sedikit kicap manis, pati ayam, garam dan gula. Masak bagi pekat kemudian masukkan sotong masak sampai kering sedikit kuah, kemudian masukkan ubi yg di goreng tadi dgn hiasan. Siap boleh di hidangkan.
No comments:
Post a Comment