Thursday, January 13, 2000

SOTONG MASAK 3 RASA

Bahan-bahannya:

Sotong setengah kilo
Ubi kentang 2 biji (Goreng dulu ketepikan)
Serai sebatang ketuk2
Air asam jawa satu cawan
Sedikit kicap manis
1 kiub pati ayam 
Sedikit garam dan gula

Bahan-bahan tumbuk:

Cili merah 3 biji
Cili Padi 6 biji
Bawang merah 3 biji
Sedikit belacan
Bawang putih 2 ulas

Hiasan:

Cili padi 6 biji
Cili merah sebiji
sedikit daun bawang

Cara-cara memasaknya:

Tumis bahan2 yg ditumbuk tadi sampai pecah minyak kemudian masukkan air asam jawa, air lemon 2 sudu kecik, sedikit kicap manis, pati ayam, garam dan gula. Masak bagi pekat kemudian masukkan sotong masak sampai kering sedikit kuah, kemudian masukkan ubi yg di goreng tadi dgn hiasan. Siap boleh di hidangkan.

No comments:

Post a Comment