Thursday, January 13, 2000

SOTONG KAM HEONG

Bahan-bahannya:

10 ekor sotong sederhana kecil.
2 sudu tepung jagung
2 ulas bawang putih (cincang halus)
1/2 bawang besar (cincang halus)
2 sudu udang kering (rendam, tos, cincang)
2 batang serai (hiris)
3-4 biji cili padi (hiris)
2 sudu serbuk kari ikan
Sedikit air
1-2 sudu kicap
Sedikit minyak
Garam dan gula secukup rasa

Cara-cara memasaknya:

Gaulkan sotong yang telah dipotong dengan tepung jagung. Biarkan seketika. Goreng sotong tadi dengan sedikit minyak masak selama 1 minit. Angkat dan asingkan di dala mangkuk. Tumis bawang besar dan bawang putih sehingga naik bau. Masukkan udang kering, goreng sehingga sedikit garing. Masukkan serai dan cili padi. Goreng seketika. Masukkan serbuk kari, tambah sedikit air dan masak sehingga pecah minyak. Masukkan sotong dan gaul sebati. Tambahkan kicap, gula dan garam secukup rasa. Gaulkan sehingga sotong masak. Sedia dihidang. Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment