Thursday, January 13, 2000

SOTONG GORENG TEPUNG RANGUP

Bahan-bahan:

1 kilo sotong, bersihkan, buang kulit hitam bahagian luar, potong bulat, cuci dan toskan. Tambahkan dengan 2 sudu besar cuka epal, gaul hingga rata kemudian ketepikan. Tujuan menambahkan cuka epal adalah utk mengelakkan sotong dari meletup ketika menggoreng.

Bahan tepung salutan:

10 sudu besar tepung gandum
6 sudu besar tepung jagung
2 sudu kecil serbuk lada hitam
2 sudu kecil serbuk lada sulah
Garam
Serbuk kunyit
(Gaul sebati semua bahan di atas)

Dalam bekas lain pukul 2 biji telur hingga kembang.

Cara-cara memasak:

1. Ambil sotong tadi campurkan dengan sedikit garam, serbuk kunyit lada hitam dan lada sulah. Gaul hingga sebati.

2. Panaskan minyak di dalam kuali hingga cukup panas, masukkan sotong dalam bekas telur kemudian golek2kan sotong dalam bekas tepung, pastikan semua bahagian sotong bersalut dengan tepung.

3. Setelah itu, masukkan sotong satu persatu di dalam kuali, jgn masak terlalu byk dlm satu2 masa supaya suhu panas minyak cukup utk merangupkan tepung salutan tadi. masak hingga keperangan di dalam api sederhana besar.

4. Angkat sotong guna penapis besi dan toskan di atas tisu dapur.

5. Kaut semua kerak2 tepung untuk mengelakkan menjadi hangus. Goreng hingga habis.

Sos pencicah: 3 sudu besar sos thai, 1 sudu besar mayonese. Gaul sebati sos, tabur dgn bijan jika suka.

No comments:

Post a Comment