Sunday, January 2, 2000

MEE REBUS

Bahan-bahan : (Mee Rebus)

2kg mee kuning
1/2 kg daging / tetel / tulang (Rebus daging dan tetel di hiris)
4 biji keledek (di rebus & kisar)
1 cawan tauco (di kisar)
1/2 cawan udang kering (di rendam & kisar)
3 ulas bawang putih (dikisar)

LEMAK PUCUK MANIS DGN KELEDEK

Bahan-bahannya:

2 cekak pucuk manis, asingkan dari tangkainya, cuci dan toskan
1 biji keledek kaler oren saiz sederhana
1 camca besar penuh udang kering, rendam 10 minit, tos dan tumbuk kasar
1 biji bawang besar, hiris halus
4 ulas bawang putih, diketuk
1 liter santan cair
300 ml santan pekat
Air jika perlu
Garam dan gula secukup rasa

AYAM GORENG BEREMPAH

Bahan-Bahan:

1 ekor ayam ~ potong kecil, bersih dan toskan
5 ulas bawang putih**
2 biji bawang besar**
1 inci halia**
5 batang serai**

AYAM GORENG BIJAN

Bahan-Bahan:

4 ketul paha ayam
1 sudu kecil tepung jagung
3 keping biskut – tumbuk halus
1 sudu kecil bijan
2 sudu kecil sos tiram
2 sudu kecil kicap
1 cawan minyak masak
Garam, gula dan serbuk lada sulah secukupnya

AYAM GORENG PEDAS KOREA

Bahan-Bahan:

ayam 8 ketul
tepung gandum 1 cawan
tepung beras 1 cawan
bikarbonat soda 1 camca teh
sebiji telur
1 sudu kecil black pepper
3 ulas bawang putih
sos tomato 4 sudu besar
serbuk cili/ cili kisar 2 sudu besar
bijan yang diigoreng tanpa minyak
minyak untuk deep fry
cuka (jika ada)
madu/gula
garam

AYAM GORENG HALIA

Bahan-Bahan:

500 gram ayam, potong kecil
4 ulas bawang putih, hiris nipis
2 cm halia, dihiris halus memanjang
1 sudu besar kicap cair
1 sudu besar sos tiram
1 biji bawang besar, hiris nipis membulat
1 biji cili merah, hiris nipis
1 tangkai daun bawang, hiris panjang 2cm cm
1 1/2 sudu kecil tepung jagung, bancuh dengan sedikit air
minyak masak, untuk goreng ayam
sedikit lada sulah atau lada hitam
sedikit garam dan kunyit
garam dan gula, secukup rasa

AYAM HALIA BERSANTAN

Bahan-Bahan:

Ayam – setengah ekor
Kentang – 4 biji (di potong 2 atau 4, kut saiz)
Bawang besar – 3 biji (Potong gelang)
Bawang putih – 2 ulas (hiris nipis)
Halia – seketul besar (dihiris halus)
Ketumbar – sikit (tumbuk halus)
Cili padi – 10 biji di belah dua (jikut selera)
Cili merah – 2 biji (dihiris halus)
Santan kelapa – 1 kotak
Garam dan perasa

AYAM KUNG PAO

Bahan-Bahan:

300g atau 2 ketul dada ayam, potong kiub
5 biji cili kering, dipotong dua
2 inci halia muda, hiris nipis
3 ulas bawang putih, hiris nipis
1/2 biji capsicum hijau, dipotong sederhana kecil
1/3 biji karot, hiris nipis
1/2 biji bawang besar holand, potong dadu
2 sudu besar kacang tanah, yang dipangang atau goreng tanpa minyak
sedikit daun bawang
2 sudu minyak masak

AYAM PERCIK

Bahan-Bahan:

1.5 kg ayam
50 gm bawang merah - dikisar
10 gm bawang putih - dikisar
10 gm halia - dikisar
10 gm buah keras
30 gm serai - dititik
20 gm tepung ubi - dibancuh dengan sedikit air
40 gm asam jawa - dibancuh dengan sedikit air
5 gm gula
5 gm garam

AYAM MASAK BALI

Bahan-Bahan:

5 Paha Ketul Ayam
6 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 sudu besar serbuk kunyit
1 sudu kecil ketumbar (coriander powder)
1 sudu kecil jintan manis (aniseed)
1 sudu kecil jintan kasar (ground fennel seed)
3 batang serai (2 dikisar dan 1 diketuk)
Kicap pekat
Cili kering
1 tangkai daun kari
3-4 helai daun limau purut
Asam keping
Minyak masak
Garam dan gula