Monday, February 21, 2000

KARI AYAM

Bahan-bahannya:

6-8 ketul ayam

1 biji bawang besar (tumbuk)

3 ulas bawang putih (tumbuk)

1/2 inci halia (tumbuk)

1 kulit kayu manis

1 bunga lawang

2 buah pelaga

1 pelepah daun kari

5 sudu besar serbuk kari (campurkan dengan sedikit air)

2 cawan air

1 biji kentang

Garam

Gula

Sedikit air limau kasturi

1 sudu besar sos tiram

SOTO

Bahan-bahannya:

Kuah Soto (resipi ni untuk 2 liter air/ 6 org makan):


Bahan-bahan kisar halus:


Lengkuas 1 inci

Halia 1 inci

Bawang merah besar 4 biji

Bawang putih 1 ulas

Buah keras 1 biji

SPIRAL SPAGETTI GORENG

Bahan-bahannya:

Spiral Spaghetti 250gram

Makanan laut - udang atau sotong saiz sederhana

Daging atau ayam kisar

Cili kisar (cili boh)

Bawang besar - sebiji (kisar)

Bawang putih - 4 ulas (kisar)

Sos Tiram

Sawi batang hijau

Lobak merah - dipotong panjang

Telur - 2 biji

Garam dan bahan perasa

PASTA AYAM BAKAR CAGUN

Bahan-bahannya:

1 cawan pasta (direbus sehingga kembang)

1 keping besar dada ayam, perap dengan perasa cajun

1 biji keledek saiz kecil

1 biji terung saiz kecil

2 biji avocado saiz kecil

1 biji lada benggala

PASTA SPIRAL GORENG LADA HITAM

Bahan-bahannya:

1 peket spaghetti 

1 peket daging kisar

3 biji bawang merah 

2 ulas bawang putih 

2 batang lobak merah

4 sudu besar sos tiram 

1 sudu besar biji lada hitam (ditumbuk lumat)

1 kiub perasa daging

Garam secukup rasa 

Daun bawang atau daun sup 

PASTA PENNE GORENG PEDAS

Bahan-bahannya:

1 peket sosej 

5 sudu besar sos tiram 

5 sudu besar kicap 

2 cawan mix vegetables 

SPAGHETTI OLIO AYAM

Bahan-bahannya:

200 gram spaghetti (rebus hingga lembut dan toskan)

6 biji buah zaitun hitam

6 biji buah zaitun hijau

15 biji jeruk capers

1 biji terung saiz sederhana, dipotong kiub, rendam

1 biji bawang holland, didadu

3 ulas bawang putih, cincang halus

4 biji cili padi thai merah, cincang halus

Garam secukup rasa

Parsli, dicincang untuk hiasan

Minyak zaitun untuk menumis

BEBOLA DAGING DENGAN SOS PASTA

Bahan-bahannya

Untuk bebola daging:


500 gram Daging kisar

1 cawan lobak merah parut

1 cawan seleri cincang

1/2 cawan serbuk roti

2 biji telur

2 sudu makan sos LP

lada hitam

herba campuran

garam

PASTA TUNA PUTTANESCA

Bahan-bahannya:

Untuk 4-5 org


1 tin Whole Peeled Tomatoes - 411 gram

1/3 cawan minyak zaitun

1 bawang besar kuning (saiz besar), cincang halus

2 bawang putih, cincang halus

1/2 sudu teh chilli flakes (pilihan)

1 tin Tuna Flakes in Olive Oil Light - 150 gram

2 sudu besar capers, dibilas air dan perah

75 gram pitted Kalamata olives (buah zaitun hitam tanpa biji)

2 sudu besar flat-leaf Italian parsley, dihiris halus

1/2 cawan air rebusan pasta

375 gram pasta (blh guna spaghetti, tagliatelle, fettuccine atau bavette)

SPAGHETTI CARBONARA

Bahan-bahannya:

2 sudu kecil minyak zaiton 

200 gram sosej dihiris nipis 

3 biji cendawan butang dihiris nipis 

3 ulas bawang putih diketuk 

2 biji kuning telur 

1/2 cawan krim pekat atau susu cair 

75 gram keju pamesan yang diparut